2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Kocaeli, Avrupa Birliği’ne girdi

Türkiye ve Avrupa’da her geçen gün kendisinden sık sık söz ettiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği(AB)’nin de dikkatini çekti. AB Parlamentosu, Avrupa Birliği Çerçevre Projesi’nin kapsamına Türkiye’yi temsilen Kocaeli’yi aldı. 

KOCAELİ, TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK 

Avrupa Birliği tarafından birliğe üye ve aday ülkelerin AB’ye uyum kapsamında çevreyle ilgili adaptasyon projelerini ve çalışmalarını mercek altına alındı. Bu kapsamda AB’ye girmeye aday ülkelerden olan Türkiye’yi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları temsil edecek. Bu çerçevede ülkemizden sadece Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri Avrupa Birliği’nde görücüye çıkacak. 

AB PARLAMENTOSU’NDA GÖSTERİLECEK 

Proje kapsamında Romanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Bulgaristan’da çekimler yapıldı. İstanbul’da yer alan Şarküteri Production tarafından ise Kocaeli’de çekimler yapılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini yerinde görüntüleyen ekip, röportajların da tamamlanmasının ardından belgesele son şeklini verecek. Digitürk’te yayın yapan Türkiye’nin ilk belgesel kanalı İz TV’de kasım ayında yayınlanacak olan belgesel, daha sonra AB Parlamentosu’nda da gösterilecek. 

KARAOSMANOĞLU İLE RÖPORTAJ YAPILDI 

Ekip Kocaeli’deki çalışmaları kapsamında Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak ve KOÜ Çevre Mühendisliği Başkanı Prof. Dr. Savaş Ayberk’in yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile röportajlar yaptı. Gebze Eskihisar’daki Osman Hamdi Bey Müzesi’nde gerçekleşen çekimlerde Başkan Karaosmanoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevreyle ilgili yaptığı çalışmaları anlattı. 

GEÇMİŞTE KONTROL MEKANİZMASI YOKTU 

Kocaeli’nin bir sanayi kenti olduğunu hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Göreve geldiğimiz 2004 yılında Kocaeli’nin çok önemli çevre sorunları vardı. İzmit Körfezi kokan, tüm evsel atıkların karıştığı, sanayi ve kimyasal atıkların döküldüğü bir konumdaydı. Kontrol mekanizması yoktu. Sanayicilerle toplantılar yaptık, gemilerden sızan atıkları önledik. İzmit Körfezi’ne sanayiden gelen kirlilik her geçen gün azalıyor. Körfez’de 8 adet arıtma tesisimiz var. Önümüzdeki dönemde Dilovası ve Gebze’de de arıtma tesislerimiz yapılacak’’ bilgisini verdi. 

İZMİT KÖRFEZİ BİZİM MUTFAĞIMIZ 

Başkan Karaosmanoğlu, İzmit Körfezi’ne verdiği değeri ise şu sözlerle anlattı; ‘’İzmit Körfezi, bizim için bir evin mutfağı gibi. Onun için Körfez’in üzerine titriyoruz, ona gözümüz gibi bakıyoruz. Artık Körfez’de yüzme yarışları yapıyoruz. Geçmişte kokan, insanları tiksindiren Körfez, bugün cazibe merkezi haline geldi. İzmit Körfezi’nin çevresini Sekapark, Gölcük Kavaklı Sahili, Başiskele gibi yemyeşil parklarla sardık. Şu an bulunduğumuz Gebze Eskihisar Sahili’nin de ihalesi yapıldı. 7-8 ay sonra bittiğinde Eskihisar, Gebzeliler için vazgeçilmez bir mekan haline gelecek.’’ 

TÜRKİYE’YE MODEL OLDUK 

Dilovası’ndaki hava kirliliğini de büyük ölçüde önlediklerini vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Dilovası’nda hava kirliliği 1-2 yıl öncesine oranla aldığımız tedbirler sayesinde yüzde 60-70 oranında azaldı. Burada her gün düzenli olarak emisyon ölçümleri yapılıyor. Kocaeli’de doğa dostu olan doğalgaz kullanımını da büyük ölçüde yaygınlaştırdık. Artık köylerimizde bile doğalgaz var. Kocaeli çevresiyle, yeşil alanlarıyla, doğasıyla Türkiye’de insanların en mutlu yaşayabileceği bir kent haline geldi. Çevre konusunda Türkiye’ye model olduk’’ şeklinde konuştu. 

2009’DA HEDEF 500 BİN AĞAÇ 

Başkan Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; ‘’Kocaeli’de bugüne kadar 2 milyon ağaç diktik. 2009 yılında hedefimiz en az 400-500 bin ağaç daha dikmek. Kocaeli’de 10 yıl sonra ağaçsız yerimiz kalmayacak. Diktiğimiz ağaçların ise 2-3 yıl bakımını yapıyoruz. Kocaeli hem sanayi kenti, hem de insanların sağlıklı yaşayabileceği bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.’’

Kenthaber
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 13:33:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?