30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Kocaeli bu yıl su sıkıntısı yaşamayacak

İzmit Su İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Kocaeli'nin değer büyükşehirlerde yaşanan su sıkıntısından etkilenmeyeceğini söyledi.

İSU Genel Müdürü Bayram düzenlediği basın toplantısında, Kocaeli'nin su durumu hakkında bilgiler verdi. Geçtiğimiz yıl yaşanan su sıkıntısı sonrasında çeşitli tedbirler aldıklarını söyleyen Bayram, "2004-2007 yılları arasında bin 500 km yeni içme suyu şebeke hattını tamamladık. Yüzde 67'lerde olan kayıplar yüzde 25 oranında azaltılarak yüzde 43 seviyelerine çekildi. Geçen yıl bu zamanlar barajda 30.53 milyon metreküp seviyelerinde su varken, bu yıl 35.16 milyon metreküp seviyelerinde. Geçen yıl günde kullanılan su miktarı 398 bin 633 metreküp iken, bu yıl 352 bin 429 metreküp seviyesine düştü. Park ve bahçeler açılan yer altı kuyularından sulanmakta. Elimizdeki su bize 4.5 ay yetecek durumda, bu da Aralık 15'e kadar yetecek suyumuz olduğu anlamına geliyor. Ayrıca Sapanca hattından Yuvacık Barajı'na isale hattı döşüyoruz. Buradan ihtiyaç olursa yılda 25 milyon metreküp su alacağız. Buradan alacağımız suyu eğer ihtiyaç duyarsa İstanbul'a belli bir oranda verebiliriz. Bu boru hattı döşeme işinin yüzde 30'u bitti. Hedefimiz 29 Ekim'e kadar tamamını bitirmek. Sapanca'dan su alırken belli dönemlerde Sapanca Gölü'ne aktaracağız. Bu proje bize 30 trilyona mal olacak. Ayrıca yapacağımız 2 yeni barajla yılda 25 milyon metreküp su depolamayı planlıyoruz" dedi.

Bayram, küresel ısınma sebebiyle önümüzdeki yıllarda da sıkıntı yaşanabileceğini, bu bakımdan su kaynaklarını idareli kullanmak gerektiğini ifade etti. Bayram, Sapanca Gölü çevresinde arıtma tesisleri yaparak gölün kirlenmesinin önüne geçtiklerini, Sapanca Gölü'nün Sakarya ve Adapazarı'na yeteceğini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 13:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?