2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Kocaeli'de belediyeler kapatılıyor

Kocaeli'de Gebze Ticaret Odası'nın düzenlediği toplantıya katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, 16 büyükşehirde 40'a yakın yeni ilçe kurulurken, bazı mevcut ilçelerin kapatılacağını belirtti. 

Gebze Ticaret Odası'ndaki toplantıya Milletvekili Nihat Ergün, Gebze Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, Gebze Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, Gebze Ticaret Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Gebze'nin meselelerini anlatan Pehlivan'dan sonra söz alan Kocaeli Milletvekili Ergün, Türkiye'nin idari reformları tamamlaması gerektiğini belirterek, "Bunun en belirgin örnekleri İstanbul ve Kocaeli'dir. İl mülki sınırları büyükşehir belediye sınırları haline getirildi. Birçok köy de dahil olmak üzere bazı mahallere belediyelik ünvanı verildi. O zamanlar Gebze'nin il olma söylentileri de vardı. Ancak Gebze'nin sorunu, başında bir vali olması değil, hizmet meselesidir. Başbakanımız bunu açık olarak ifade etti. Gebze, Kocaeli ve İstanbul'a sağladığı faydanın karşılığını almalıdır." şeklinde konuştu. 

Kocaeli'deki 45 belediyenin önemli bir kısmının fonksiyonunu kaybettiğini, Büyükşehir Belediyesi'nin onların görevini üstlendiğini ifade eden Ergün, "Şimdi artık bir kişinin yapacağı işi on kişi ile yapmaya gerek yok. Biz o kadar zengin bir ülke değiliz. İdare bu açıdan çok önemli. 896 belediye nüfus sınırının altına düşmüş. Bunları özel idareye bağlayacağız. Onların hizmetlerini yürütecek bir model geliştiriyoruz. Bu belediyelerin aldıkları İller Bankası payını özel idareye 10 yıl süreyle taksitli olarak veriyoruz. Bu sene yaklaşık 2 katrilyon köyler için ayrıldı. Bunun bir buçuk katrilyonu köylerin elektrifikasyonu için kullanılacak. 500 milyarı ise yol ve su için ayrıldı. Büyükşehir içinde olan belde belediyesi, ilçe belediyesi gibi ünvanlar olmayacak. Nüfus ve ekonomik büyüklüğü müsait olan belediyeler ilçe yapılacak. Nüfusları 50 bini geçecek şekilde belde belediyeleri birleştirilecek. Eğer böyle bir birleşim mümkün değilse bağlı bulunduğu ilçeye mahalle olarak birleştirilecek. Bazı küçük ilçeler ise birleştirilerek tek bir ilçe haline getirilecek. Mesela Adapazarı'nda Söğütlü ve Denizli ilçeleri birbirine çok yakın, nüfusları da az, bunlar birleştirilerek tek bir ilçe haline gelecek. İstanbul'da bazı nüfusu fazla mahalleleri de birleştirerek ilçe yapacağız. Yaklaşık 16 büyükşehirde 40'a yakın yeni ilçe kurulurken, üç beş tene var olan ilçe ortadan kalkacak. Kocaeli'de 45 belediye var. Önümüzde seçenek çok, ama öngörüler bunlar, bu esaslara göre çalışmalarımız devam ediyor. Kocaeli için de, Gebze için de aynı şey geçerli. İlçe yapılacak mahalleler olabileceği gibi belediyeliği alınacak ilçeler de olabilir. Bunlar kısa bir süre içersinde kamu oyuna İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanacak. Bu esaslar çerçevesinde düzenleme yapılacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 13:15:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?