2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Kocaeli'de sağlık hizmetleri

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık Sağlıkta, sağlık alanında en başarılı il olmak ve dünya standartlarında sağlık hizmeti vermek için çalıştıklarını söyledi. 

Kocaeli il Sağlık Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, 1 yıllık çalışmaları değerlendirdi. Aydınlık, "İlimizde 110 sağlık ocağı, 14 sağlık birimi, 27 sağlık evi, 11 devlet hastanesi,17 bin 112 istasyonu, 2 ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi ile 3 verem savaş dispanseri bulunmaktadır. Birinci basamak sağlık kuruluşlarımızdan her geçen gün artan bir oranda vatandaşımız yararlanmaya devam etmektedir. 2002 yılı içerisinde 980.000 olan 1. basamak poliklinik hizmetleri 2005 yılında 2 milyon 200 bin olmuş, 2006 yılında ise bu sayı 2 milyon 632 bin 763 'e ulaşmıştır. 1. basamakta sunulan poliklinik hizmetlerinin il genelindeki hastanelerimize oranı 2002 yılında yüzde 28 iken bu oran 2006 yılında yüzde 41 olarak gerçekleşmiştir" dedi. 

Aydınlık, daha önce vatandaşların sevk almak veya ilaç yazdırmak için geldikleri sağlık ocaklarında bundan böyle kan tahlilleri için gelen hastalarla dolduğunu ifade ederek, "Önceki yıllarda vatandaşlarımız sağlık ocaklarımıza sevk almak veya ilaç yazdırmak için gelirlerdi. Bugün sağlık ocaklarına gelen hastaların kanları görevlilerimiz tarafından alınarak tahlile gönderiliyor. 85 sağlık ocağından alınan kanlar 11:00'den sonra toplanarak şu an 4 yerde kurulan laboratuarlarda tahlil ediliyor. Bu laboratuarlarda hormon tahlili hariç, tam kan sayımı, kalp ve karaciğer enzimleri, böbrek fonksiyonlarını değerlendiren tahliller, tüm kolesterol tahlilleri yapılıyor. Son 4 yılda 37 sağlık ocağı açıldı, önümüzdeki aylarda yeni 10 sağlık ocağı ile bu sayı 47 olacak. Geri kalanların da fiziki imkanlarını iyileştirdik, nerdeyse sobalı sağlık ocağı kalmadı. Tüm bunlar hekimin kendine güvenini, mesleki tatminini artırmıştır. Hastalarında sağlık ocaklarına teveccühünü sağlamıştır" dedi. 

Aydınlık, sağlık ocaklarına gelen hasta sayısı yüksek olmasına rağmen, sevklerde azalmalar olduğuna dikkat çekerek, "Vatandaşlarımızın tedavi amaçlı sağlık ocaklarımıza başvuru oranlarının artmasına paralel sağlık ocaklarının sevk yüzdeleri giderek düşmüştür. 2002 yılındaki 1. basamaktan sevk oranı yüzde 12 iken 2006 yılında bu oran yüzde 4,5 olmuştur. 1. basamak sağlık kuruluşlarımızda poliklinik hizmetlerinin dışında gebe- bebek- çocuk izlemleri, laboratuar çalışmaları, aşılama, aile planlaması hizmetleri de verilmektedir. başvuran vatandaşlarımıza sunulmakta olan hizmetlerin kalitesinin arttırılması müdürlüğümüzün başlıca hedefidir" şeklinde konuştu. 

Aydınlık, sağlık alanında başarılı bir olmak ve dünya standartında sağlık hizmeti vermek için çalıştıklarını ifade etti. Aydınlık açıklamasında, "İlimizde sağlık alanında yapılan tüm çalışmalar Kocaeli'nin en başarılı il olması ve dünya standartlarında sağlık hizmeti vermesini sağlamaya yöneliktir. Bu başarının devamı ve daha üst seviyelere ulaştırılması için birinci basamak sağlık hizmetlerinin tam otomasyon çalışmaları tamamlanma aşamasındadır. 1. basamak merkez laboratuarı da hizmetine devam etmekte olup olumlu yansımalar hizmetin devamı açısından bizi yüreklendirmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 15:17:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?