5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Kocaeli'nin Medical Arama Kurtarma timi İran'a gitti

Kocaeli Yüksek Öğretim Derneği (KYÖD) Medical Arama Kurtarma timi, İran’da meydana gelen deprem üzerine Sağlık Bakanlığı’nın talimatı ile 30 kişilik bir ekibi bölgeye gönderdi.

15’i doktor, hemşire ve yardım personelinden oluşan ekip, Kocaeli Sivil Savunma Müdürlüğü’nde hazırlıklarını tamamladı. Ekip lideri Doktor Hakan Tanta, Bursa’dan gelecek 8 kişilik ekip ile birlikte İran’a hareket edeceklerini kaydetti.

Ekibin 17 Ağustos depreminden sonra oluşturulduğunu ifade eden Dr. Tanta, "Düzce ve özellikle Bingöl depreminde yaptığımız çalışmalar ve kurtardığımız hayatlardan sonra Sağlık Bakanlığı bizi diğer illerde oluşturulacak medical ekipleri eğitme konusunda yetkili kıldı. Bugünde pilot bölge olarak seçilen Bursa’dan 8 kişilik bir ekip aramıza katılacak. Biz depremi duyduktan sonra neler yapabiliriz diye düşünürken, Sağlık Bakanlığı’ndan gelen "Ekibinizi toparlayın, İran"a gidiyorsunuz" talimatıyla burada toplandık. Bizim diğer kurtarma ekiplerinden farkımız, yaralıya hayatta kalması için enkaz altından gerekli tıbbi müdahaleyi yapmamız. İnşallah orada hayatlar kurtarıp geri geliriz" dedi.

KYÖD Başkanı Reşat Keçeci ise yılbaşında düzenledikleri program ile elde edecekleri parayı medical ekibin ihtiyaçlarına ayıracaklarını belirterek, "Arkadaşlarımız yılbaşında aramızda olamayacaklar. Biz kurduğumuz ekip ile gurur duyuyoruz. Ancak herkesin böylesi ekiplere destek olması lazım" diye konuştu.

Diş doktoru muyenehanesini İran'a taşıdı

KYÖD Medical ekibinde yer alan diş doktoru Sadık Banaç, muayenesinde bulunan malzemelerini de yanında götürdüğünü söyleyerek, "Ben Düzce ve Bingöl depremlerinde ekipte yer aldım. Bir çok insanın dişinin enkaz başında, çadırda, yardım kuyruğunda çektim. İnsanlar genelde başka yerlere kanalize oldukları için diş konusu unutuluyor. Bende yine tüm malzemelerimi yanıma alarak kurtarma çalışmaları sonrasında diş ağrısı çekenlerin bu dertten kurtarırız. Buradaki arkadaşlarımızın çoğu doktor. Hepimiz depremi duyunca muayenelerimiz kapatıp nasıl yardım edebiliriz diye toplandık. Sağlık Bakanlığı’nın bize güvenmesi bizi oldukça mutlu etti. Biz bir nevi kurtardığımız hayatlar ile ibadet yapıyoruz" dedi.

KYÖD Medical ekibi, malzemeleri araçlara yükledikten sonra Cengiz Topel Havaalanı’na hareket etti.

KOCAELİ-(İHA)
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2003 Cumartesi 13:04:09
Güncelleme :16 Ocak 2004 Cuma 18:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?