5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Kocaeli'ye yeni baraj

KOCAELİ'YE YENİ BARAJ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Kocaeli'ne yeni bir baraj kazandırmak için Kandıra Namazgah Barajı'nın etüt ve proje çalışmalarına başladı.

Kandıra ilçesinin 4 kilometre güneybatısında ve Kabaağaç Köyü'nün güneydoğusunda bulunan alandaki Namazgah Deresi üzerinde yapılacak olan Namazgah Barajı 20 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak. Baraj, Kandıra ilçe merkezinin yanı sıra Karadeniz sahipllerindeki turistik yerleşimler ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerindeki toplam 259 köy ve mahallenin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Geçtiğimiz yılın son aylarında başlanılan Kandıra Namazgah Barajı'nın ön inceleme çalışmaları kapsamında, baraj göl alanının geçirimsizliği ve baraj yapı yerlerinin zemin özelliklerini belirlemek amacıyla bin 320 metre toplam derinlikteki 43 adet araştırma sondajı çalışmaları devam ediyor. Projenin hazırlanmasının ardından 2011 yılı içerisinde barajın yapım ihalesine çıkılması hedefleniyor.

Kurum olarak yatırım programları kapsamında yeni ve önemli bir projeye daha başlamanın heyecanını yaşadıklarını vurgulayan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, "Kocaeli'nde 3 bin 505 kilometrelik bir alanda 1 milyon 500 binin üzerinde bir nüfusa ve 540 bin aboneye hizmet veren bir kurumuz. İstanbul Teknik Üniversitesi'ne hazırlattığımız bir rapor ile Kocaeli'nin 2040 yılına kadar içme suyu ihtiyacını belirledik. Bu rapor kapsamında, kısa bir sürede yaptığımız proje ile Sapanca Gölü'nden yılda 30 milyon metreküp su alacak halde, Yuvacık Barajı'ndan sonra ikinci bir baraja kavuştuk. Gebze Denizli Göleti'ni küçük bir baraj haline getirdik. Kesintisiz, düzenli ve arıtılmış içme suyu götürülmeyen yer kalmaması için yatırım programına aldığımız Kandıra Namazgah, Karamürsel İhsaniye ve Avcıdere barajlarının yapımını planladık. Bu kapsamda 20 milyon metreküp kapasiteli Kandıra Namazgah Barajı'nın projesi için çalışmalara kısa bir süre önce başladık. Baraj projesinin 2011 yılının başlarında tamamlanması ile birlikte aynı yıl içinde yapımı için ihaleye çıkmayı planlıyoruz" dedi.

KOCAELİ'YE YENİ BARAJ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2010 Cumartesi 14:27:00
Güncelleme :10 Ocak 2010 Pazar 00:01:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?