3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

Kongar: Dünya kan ve gözyaşına boğulacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlenen "Küreselleşme" konulu konferansa, konuşmacı olarak Prof. Dr. Emre Kongar katıldı.

İzmit Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde, Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlenen "Küreselleşme" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Emre Kongar, yaşanan çağın, üçüncü küreselleşme dönemi olduğunu söyledi.

Birinci küreselleşme dalgasının tarım devrimi ile geldiğini söyleyen Kongar, "Tarım devrimi ile ana üretim aracı haline gelen toprak değer kazanınca, toprağı zaptetmek ve korumak, birinci küreselleşme dalgasının esas amacı oldu. Tek tanrılı dinler, bu amaca yönelik savaşların ideolojik şemsiyesini oluşturmuştur. Birinci küreselleşmenin, kendi içindeki evrimleşme süreci ile ikinci küreselleşme dalgası endüstri devrimini doğurmuştur. Fabrikaların üretim araçları haline gelmesi ile toprağın değeri azalmıştır ve bu dönemdeki savaşlar artık sadece toprak için değil, endüstriye ham madde sağlamak ve sonra da üretilen mamulleri satmak için pazar bulmak için yapılmaya başlanmıştır" dedi.

Kongar, üçüncü küreselleşme dalgasının ise günümüzde yaşandığını ve biogenetik bilişim toplumu olarak adlandırıldığını söyleyerek, "Üçüncü küreselleşmenin dünyaya ne getireceği henüz belli değil. Sonuç olarak ABD, bu yeni küreselleşme dalgasını kendi imparatorluğunu genişletmek ve pekiştirmek için kullanırsa, dünya yeniden kan ve gözyaşına boğulacak. Yok eğer dünya üzerindeki bütün ülkeler çapında insan haklarına dayalı katılımcı bir demokrasi anlayışına destek verirse, insanlığın geleceği biraz daha aydınlık olabilecektir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Emre Kongar, söyleşisinin ardından "Trajikomik" ile "Küresel Terör ve Türkiye" adlı kitaplarını imzaladı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mart 2005 Çarşamba 15:23:26
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 14:21:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?