8
Mayıs
2024
Çarşamba
KOCAELİ

Körfez risk altında

İzmit Körfezi’nde, haciz konulduğu için 5 yıldır dokunulamayan 1500 ton likit petrol gazı (LPG) yüklü gemi, büyük tehlike yaratıyor.

Çürüdüğü için ciddi oranda gaz kaçırmaya başlayan gemi, daha önce de fırtınalı havalarda demir tarayıp TÜPRAŞ tesislerine doğru sürüklenmişti.

Eski sahiplerinin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 5 yıl önce haciz koydurulan ve İzmit Körfezi’nde TÜPRAŞ’a yakın noktada demirledikten sonra terk edilen tanker, içindeki yaklaşık 1500 ton LPG’yle sorun oldu.

Daha önce birkaç kez fırtınalı havada demir tarayan ve TÜPRAŞ’a doğru sürüklenen geminin makine, kumanda ve elektronik sistemleri ile tank ve vanaları paslanıp çürüdü. Hareket kabiliyetini yitiren gemideki 1500 ton gaz, bir başka haciz işlemi nedeniyle burada yediemin olarak bulunduğundan boşaltılamadığı gibi, çürüme nedeniyle yüksek orandaki gaz kaçağı tehlikeyi daha da artırdı.

BÜROKRASİ AŞILAMIYOR

Karayipler’deki ada ülkesi Saint Vincent bandıralı “Chernomores” adını taşıyan 1850 grostonluk gemi, icra yoluyla satın alınmadan önce Panama bandırasına geçirilip “Quen” adını aldı. Geçtiğimiz günlerde mahkeme kararlarının Yargıtay’da onanması ve icra işlemlerinin ardından, gemiyi nakliyat firması sahibi Aydın Yüksel aldı. Ancak gemiyi hurda olarak İzmir Aliağa’da söküme götürmeyi planlayan Yüksel, bürokratik engellere takıldı. Tespit için mahkemeye başvuran Aydın Yüksel, önceki gün bilirkişi heyetiyle gemiye çıktı. Gemiye girilmeden önce, patlama riski olduğundan tüm cep telefonları kapatıldı.

300 TON GAZ ‘KAÇTI’

Bilirkişi heyeti tespitlerine göre makine dairesi, elektrik donanımları, kaptan köşkü ve kumanda sistemleri çürüme ve paslanma nedeniyle devre dışı kalan gemide, yine çürüme ve paslanmalar nedeniyle tanklardan büyük oranda gaz kaçağı var. Gemideki LPG ilk geldiğinde kayıtlara göre 1852 ton civarındayken, 5 yıllık süre içinde kaçaklar nedeniyle 1500 tonun altına düştü.

Aydın Yüksel, şu anda da büyük oranda kaçak olduğunu, bu gazın bir an önce yediemin olarak kullanılabilecek bir başka tanker veya karadaki tanklara aktarılmasını istedi. Yüksel, “Tehlike nedeniyle işlemlerin hızlandırılıp bir an önce gazın tahliye edilerek geminin buradan uzaklaştırılması gerekiyor” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2012 Cumartesi 12:29:18
Güncelleme :19 Eylül 2012 Çarşamba 12:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?