3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

'Körfez temizlenecek'

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şeker, deniz kirliliğinin üzerine hassasiyetle gittiklerini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü’nün organize ettiği "Mavi Paylaşım" adlı sempozyumda konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, kirlilik konusunda TÜBİTAK’la çalışmalar yürüttüklerini, çalışmalar tamamlandığında Körfez’in halkın istifade edebileceği bir yer haline geleceğini söyledi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker’in yanı sıra, Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, Sualtı Sporları Federasyon Başkanı Bekir Çolak, KOÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Savaş Ayberk ile İstanbul, Uludağ, Bilgi ve Anadolu Üniversitesi sualtı sporları kulüplerinin temsilcileri katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Vekili İlyas Şeker, kuzey, doğu ve güneyden deniz ve göllerle çevrili olmasına rağmen ilimizde su sporlarına gereken önemin verilmediğini söyledi. "İzmit Körfezi’nin yüzülebilir olması su sporcuları için önemli olduğu kadar Kocaeli halkı için de önemlidir" diyen Şeker, daha sonra sözü deniz kirliliğine getirdi.

Denizden alınan örneklerin TÜBİTAK’a gönderildiğini hatırlatan Şeker, "TÜBİTAK’ta yapılan incelemeler sonucunda deniz kirliliğinin nedeninin hava sıcaklığı ile deniz suyu sıcaklığındaki ani değişimin sebep olduğu tespit edilmiştir" ifadesini kullandı.

GEBZE ARITMA TESİSİ YAPILIYOR

Körfezin önümüzdeki yıllarda yüzülebilir hale gelmesi için arıtma tesislerinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Şeker, Gebze bölgesindeki arıtma tesislerinin faaliyete alınması için gerekli çalışmaların süratle yapıldığını kaydetti. Şeker, ayrıca bu çalışmalarla birlikte kirliliğin yeni tekniklerle izlenmesi ve yönetimi konusunda TÜBİTAK’la ortak bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Şeker konuşmasını "Önümüzdeki yıllarda Kocaeli halkının İzmit Körfezi’nden istifade edebileceği bir yer haline geleceğine olan inancım sonsuz" dedi.

RADİKAL KARARLAR ANILMALI

Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, Karadeniz kıyılarında radikal kararlar alınmasını, sanayi kuruluşlarının arıtma tesislerinin çok sık bir şekilde denetlenmesini isterken, Prof. Dr. Savaş Ayberk ise Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla Körfez’in temizlenmesini umduğunu söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 19:34:59
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 12:06:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?