2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Körfez'de havadan 'atık takibi'

İzmit Körfezi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'nin ilk çevre uçağıyla havadan denetleniyor. Üç aylık uygulamada, körfezi kirleten gemi ve tesislere 1 milyon YTL ceza kesildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sanayi kuruluşları ve gemilerin İzmit Körfezi'nde yarattığı kirliliğe, havadan denetim getirdi. Türkiye'nin ilk çevre uçağı projesini geliştiren belediye, üç aylık uygulama sonucunda körfeze atık bırakanlara 1 milyon YTL ceza kesti. 

Sanayi kuruluşlarının denize bıraktıkları kimyasal atıklar ile bu kuruluşlara gelen gemilerin boşalttığı sintine (gemilerin yakıt ve motor yağlarının artıkları) 3 aydır havadan tespit edilerek ceza kesiliyor. İzmit Körfezi'nde çevreyi kirletenlerin korkulu rüyası olan deniz uçağı, yakıt tüketimi ve uçuş mesafesi konusunda da çevreci özellikler taşıyor.
Suya da inebiliyor
Dünyada bu amaçla kullanılan ABD yapımı Maule tipi uçağın pilotu Hakan Osanmaz ile her sabah erken saatlerde bir çevre mühendisi göreve çıkıyor. Belediyede görevli 4 çevre mühendisi nöbetleşerek havada kalıyor. Körfezdeki gemilerin ve sanayi kuruluşlarının üzerinde alçaktan uçan deniz uçağı, çevre mühendisinin gerekli görmesiyle suya iniyor. Kirlilik belirtisi olan denizde izleri takip eden mühendis, gemilere ya da sanayi kuruluşuna ceza yazabiliyor.
Yetkililer, uygulamanın başlamasıyla birlikte 3 ayda 1 milyon YTL ceza kesildiğini belirtiyor. Körfeze giren gemilerin atıklarını denize boşaltmalarından doğan kirlilik kısa sürede önlenirken havadan denetlemenin caydırıcı özelliği büyük rol oynuyor.
Yaklaşık 5 saat havada kalabilen uçak sayesinde gecekondu bölgeleri de denetleniyor. Böylelikle kaçak yapılaşmanın önüne geçilirken, Karadeniz'e kıyısı olan şehirdeki orman bölgeleri de zaman zaman geziliyor. Küçük dumanların fark edilmesinden dolayı 3 orman yangının önlendiği belirtildi.
Uçağın pilotu Hakan Osanmaz şu bilgileri verdi:

'Hem karayı hem denizi'
"Her gün çevre mühendisleri ile uçarak hem karayı hem denizi denetliyoruz. Dünyanın her yerinde deniz havadan denetlenir. 3 ay içinde sintine boşaltan onlarca gemi yakaladık. Hemen geminin yanına inerek Zabıta Kontrol ve Denetim Gemisi'ni yönlendiriyoruz. Türkçe ve İngilizce yaptığımız anons kaptanları kibarca uyararak 'Hoş geldiniz' diyoruz. Gemilerin çok yakınından uçarak kendimizi gösteriyor ve caydırıcı oluyoruz."
Türkiye'nin çevre kontrolü için kullanılan deniz uçağını şehre kazandıran Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise ABD, Avrupa ülkeleri ve Kanada'da çok yaygın olan denetim sistemini Türkiye'ye getirdiklerini söyledi. 


Milliyet havadan denetimlere katıldı

Milliyet, denizden havalanıp inebilen uçakla yapılan denetimlerden birine katılarak, çevre kirliliğinin bu yöntemle daha kolay kontrol altına alınabildiğini yerinde gördü. Özellikle körfeze yeni giren gemilerin üzerinde yapılan uçuşlar, sintine boşaltma hazırlığındaki kaptanları caydırıyor.
Yapılan İngilizce anonsla denize sintine boşaltmanın cezasının çok büyük olduğunu söyleyen pilot ve çevre mühendisleri, havada kaldığı 1 saat içinde sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerde de alçaktan uçuyor.


Kirlilik belirleniyor

Körfez yüzeyindeki kirlilik suya da inebilen uçakla havadan belirlendikten sonra kaynağı araştırılıyor. Sorumlu tesis veya gemiye ceza kesiliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 15:36:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?