3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

'Körfezi sanayi atıkları kirletiyor'

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez içinde yaşanan aşırı deniz kirliliğini TÜBİTAK raporları ile araştırdı.

Yapılan araştırmada, kirlenmenin asıl nedeninin evsel atıklardan değil, yosunlardan kaynaklandığı ortaya çıktı. Yosunların, denizde yıllardan beri birikmiş ve çamur tabakasına dönüşmüş endüstriyel atıklarda bulunan azotu yiyerek beslendiği ve mevsim sıcaklığının ani yükselmesi nedeniyle ortaya çıktığı belirtildi.

Körfez içinde yaşanan kirliliği yakından takip ettiklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı yetkilileri, farklı noktalardan alınan 4 ayrı numunenin TÜBİTAK’a gönderilerek, incelettirildiğini belirtti.

Gelen raporların denizde alg patlaması yaşandığını gösterdiğini belirten yetkililer, “Bu bitkisel organizmalar mevsimin aniden ısınması ile ortaya çıkıyor. Bunlar bir nevi deniz canlısı, yani farklı bir yosun türü. Bu canlıya bilim adamları 'fitoplankton' diyor. Oksijen ve denizin dibinde yıllarca endüstriyel atık sularından biriken azotu yiyerek besleniyor. Birden ortaya çıkıp, deniz kirliliğine yol açıyor. Zamanla ölüp gidiyor. Bu mikroorganizmalar genellikle ilkbaharın bitiminde, sonbaharın başında ortaya çıkıp, kirliliğe yol açıyor. Bu günler bu canlının üreme zamanı” dedi.

EVSEL DEĞİL SANAYİ ATIĞI
Belediye bünyesinde 7 adet evsel atıksu arıtma tesisi bulunduğunu ifade eden Çevre Koruma Daire Başkanlığı uzmanları, arıtma tesislerinin çoğunu İller Bankası’ndan devraldıklarını ifade etti. Arıtma tesislerinden Körfez, Plaj Yolu, Karamürsel, Gölcük ve Kullar arıtma tesislerinde ileri Nitrojen giderimi üniteleri bulunduğunu kaydeden uzmanlar, 42 Evler ve Altınova tesisleri ile henüz çalışmayan SEKA arıtma tesislerinde bu ünitenin takılması için projeler hazırlandığını dikkat çekti. Evsel arıtma tesislerinin 5 tanesinin tam kapasite çalıştığı, gelen atıkları ise arıttığı ifade edildi.

SORUN YILLARIN BİRİKİMİ
Bilimsel olarak olayı incelettiklerini belirten yetkililer, kirliliğin asıl nedeninin, yılların birikimi olan endüstriyel atıklardan kaynaklandığının ortaya çıktığını söyledi. Uzmanlar, özellikle endüstriyel atıklarda bulunan azot oranının, evsel atıklarda bulunan orandan 10 kat fazla olduğuna dikkat çekerek, denizin dibinde oluşan çamur tabakasının endüstriyel atıkların birikimi olduğu, bu atıkların da içindeki azotla bu yosunu beslediğini iddia etti. Çevre Koruma Daire Başkanlığı yetkilileri, “Biz körfezi evimizin havuzu kadar temiz yapmak için çaba sarfediyoruz. Bunun için bütün arıtma tesislerini tam kapasiteye çıkarmak için uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

DENİZ YÜZEYİ TEMİZLEME PROJESİ
Tam kapasite çalıştırılan arıtma tesisleri sayesinde denize akan azot miktarında büyük oranda azalma sağladıklarını ifade eden Çevre Koruma Daire Başkanlığı uzmanları, “Yakın bir gelecekte bu kirliliği önlemenin hesaplarını yapıyoruz. Ayrıca deniz yüzeyinde biriken kirliliğin temizlenmesi için deniz yüzey temizleme teknikleri konusunda, özel ve kamu kurumları ile çalışmalarımız sürüyor. TÜBİTAK ile ortak proje çalışmalarımız sonuçlanınca, gerekli önlemler alınacaktır. Hedefimiz Körfezimizi içinde yüzülebilen bir hale getirmektir. Yoksa iddia edildiği gibi evsel atıkların direk denize akıp, kirliliğe yol açtığı iddiaları doğru değildir. Evsel atıklar bu kirliliğin yüzde 15-20’sini meydana getirmektedir. Bu yosunları besleyen azotu üreten asıl atıklar, çamur şeklinde deniz dibinde tabakaya dönüşmüş endüstriyel atıkların olduğu, TÜBİTAK raporları ile sabittir” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 22:53:15
Güncelleme :7 Mayıs 2005 Cumartesi 09:23:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?