30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Ney aslanları büyüledi

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Boğaziçi Hayvanat Bahçesi, bugün oldukça ilginç bir etkinliğe sahne oldu. İstanbullu Ney Sanatçısı Ferit Yavuz, başta ormanlar kralı vahşi aslanlar olmak üzere parktaki diğer hayvanları, ney çalarak adeta büyüledi.

İstanbul Bayrampaşa'da bulunan Adapark'ta besleyip baktığı ve ney çalarak kendinden geçirdiği "Sevgili" isimli 1 yaşındaki aslanını, geçen yıl bir hastalık sonucu kaybeden Ney sanatçısı Ferit Yavuz (60), bugün Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde oldukça ilginç bir etkinliğe imza attı. Sevgili isimli aslanına olan özlemini gidermek için hayvanat bahçesine gelen Neyzen Yavuz, parkta bulunan Savaş ve Barış isimli iki erkek aslanı da, tıpkı kaybettiği aslanı gibi, ney çalarak kendilerinden geçirdi. Ney ustası Yavuz'un neyiyle çaldığı büyüleyici melodilerden oldukça etkilenen vahşi aslanlar, adeta birer kediye dönerek, dakikalarca gözlerini Neyzen Yavuz'dan alamadan, huşu içinde neyi dinledi. Neyzen Ferit Yavuz, yerini değiştirdikçe onu takip de eden aslanların, verilen ney resitalinden oldukça memnun oldukları ve üzerlerinden hırçınlıklarını attıkları görüldü. Ney nameleriyle kendinden geçen de sadece aslanlar olmadı. Parkta bulunan Yumoş isimli ayı da, Neyzen Yavuz'un çaldığı parçalarla coşarak, havaya kalkıp, adeta dans ederek ona eşlik etti. Ney sanatçısı Ferit Yavuz'un, neyinden çıkan otantik nameler, yırtıcı Sibirya kaplanlarını, lamaları, atları ve kaplumbağaları bile derinden etkiledi.

Kendisi Aslan burcu olduğu için özellikle aslan gibi kedigilleri çok sevdiğini belirten Neyzen Ferit Yavuz, " Benim "Sevgili" isimli bir aslanım vardı. Ancak geçen sene hayatını kaybetti. O yüzden bende bir hasretlik vardı. bugün geldim burada aslanları gördüm ve hasretliğimi giderdim. Ney muhakkak ki insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Neyin çok ilginç ve büyülü bir sesi var. İnsanlar etkilendiği için bence hayvanlar da etkileniyor. Ben bunu koyunlarda ve köpeklerde de ney çalarak uyguladım, onların üzerinde de bir etki yapıyor" dedi.

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde bulunan hayvanlar yararına bir konser vermeyi de düşündüğünü vurgulayan Yavuz, bu düşüncesini de yakın bir zamanda gerçekleştirmeyi umduğunu söyledi.

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi Halkla İlişkiler Müdürü Günay Demirbağ da, müziğin ruhun gıdası olduğunu ifade ederek, "Aslanımız, ney sesine çok belirgin bir tepki gösterdi. Gerçekten hiç hareket etmeden neyi dinledi ve çok hoşlandığı da belli. Aslanlar aslında çok yırtıcı hayvanlardır. Ancak ney sesini duyunca aşırı etkilendi ve resmen bir kedi gibi dinlemeye başladı. Huşu içerisinde o güzel sesi sonuna kadar hiç kesmeden ve hatta gözlerini bile ayırmadan dinledi" diye konuştu.

Aslanların bakıcısı Murat ise, aslanların ney nameleri karşısında sakin durmalarına şaşırarak, "aslanlar normalde yırtıcılardır, ancak ney dinlerken gözlerimle gördüm çok sakindiler" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 11:19:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?