8
Mayıs
2024
Çarşamba
KOCAELİ

O halıları 'Bizim Çinliler' üretiyor

Ak Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, dünyaca ünlü Hereke Halılarının Çinliler tarafından değil, daha ucuz maliyet nedeniyle orada yatırım yapan Türkler tarafından üretilip dünyaya pazarlandığını söyledi.

Kendisi de Herekeli olan Fikri Işık, Çin'in Hereke Halısı'nı klonlayıp, aynı marka adı altında dünya pazarlarına sürmesiyle ilgili haberler üzerine açıklama yaptı. Çin'de 'Hereke' adı altında bir şehir veya sanayi bölgesi kurulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Işık şunları söyledi:

"Bu konuda bir kaç gündür basında yoğun tartışma var. 'Çin'de Hereke diye bir köy kuruldu' şeklinde söylentiler çıktı. Böyle bir şey yok. O zaman da araştırdık. Çin Büyükeliçimizle görüştük. Onlar da araştırma yaptılar. Çin Halk Cumhuriyeti'nde 'Hereke' ismi taşıyan köy, endüstri bölgesi bulunamamıştır. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Henan bölgesi Zemping kasabasının yanında 'ipek halı merkezi' adı altında bir bölge var. O bölge içerisinde Hereke dizaynı adı altında el halısı veya makine halısı üretilmiş. Çin'de 'Hereke' markasıyla halı üretenler ise Çinliler değil, buradan Çin'e giden ve 'Bizim Çinliler' Yani Türkler. Çinliler bizim halımızı alıp taklit etmediler. Çinde üretim yapan halıcılar, ucuz işçilik var diye, daha ekonomik üretim yapabilmek için Hereke halısını Çin'de üretmeye başladılar.

'HEREKE MARKASI BİZE AİT'

Millitvekili Işık açıklamasında, Hereke halısının patentinin 1996 yılında bir devlet kurumu olan Sümer Holding tarafından alındığını belirterek, "Bu da yetmedi, Hereke'nin Madrit anlaşması ve sertifikası alındı. 2010 yılının Ağustos ayında ABD'de 'Hereke Halısı' marka olarak tescillendi. Hereke markası Çin'de değil bizde."
 

...
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2012 Pazartesi 16:10:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?