5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Offshorezedelerin hukuk zaferi

OFFSHOREZEDELERİN HUKUK ZAFERİ

Paralarını kapatılan Yurtbank'ın offshore hesaplarına yatıran ancak bankaya el konulması ile hiçbir hak iddia edemeyen mudilerin 11 yıl süren hukuk mücadelesi zaferle bitti.

TMSF tarafından el konulan Yurtbank'ın offshore hesaplarına para yatıran mudilere, paranın kıyı bankacılığına transfer edilmesi gerekçe gösterilerek ödeme yapılmamıştı. Yurtbank tarafından Kıbrıs'ta açılan offshore hesaplarına 4 bin 204 kişinin parası aktarılmıştı. Kocaeli'nde offshore mağduru olan 55 kişi, 11 yıl önce avukat Gülser Özbey ve Yüksel Özbey aracılığıyla mahalli mahkemeye dava açtı. Mahkeme, davanın mevsimsiz açıldığı gerekçesiyle reddine karar verdi. Avukat Gülser Özbey temyiz için Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay, mudilerin lehinde karar verdi.

Avukat Gülser Özbey, "Yurtbank yöneticileri offshore hesapları üzerinden banka vasıta kılınmak suretiyle dolandırıcılık suçundan mahkum olmuştur. Kesinleşen bu mahkeme kararında, Ali Balkaner ve Yurtbank A.Ş.'nin diğer bir kısım yöneticilerinin Yurtbank aracılığıyla offshore hesabı açtıran 4 bin 204 kişiyi dolandırdıkları ve bu paraları Balkaner Holding bünyesindeki şirketlere ucuz kredi olarak aktardıkları, offshore bankasının paravan bir şirket olarak Ali Balkaner tarafından yakınlarına kurdurulduğu, sermayesinin Balkaner tarafından karşılandığı, offshore hesabı açtıranların iradelerinin fesada uğradığı kesinleşmiştir. Bu durumda Ali Balkaner ve yöneticilerin, söz konusu bankanın TTK hükümleri çerçevesinde sorumlu tutulmaları gerektiği ortaya çıkmıştır. Açılan dava mevsimsiz olarak açıldığı gerekçesiyle reddedilmiş, Yargıtay tarafından ilk kez offshore mağdurları lehine karar, yukarıda açıkladığımız nedenler ile çıkmıştır. Yerel mahkeme kararı bozulmuştur. Bu karar sonrasında 55 müvekkilimin offshore hesaplarında yasal faizleri ile 20 trilyon tutarında alacak doğmuştur. Bu karar emsal olacak ve Türkiye genelinde Yurtbank'ın offshore hesaplarında 100 trilyona yakın bir alacak olacaktır" dedi.

Yargıtay'ın kararı sonrası Gülser Özbey'un bürosuna koşan offshorezedeler, avukatlarını öpücük yağmuruna tuttu. Offshorezedeler, kendilerinin kamuoyunda suçlu gibi gösterildiğini, oysa paralarının adını daha önce hiç duymadıkları offshore hesaplarına aktarıldığını söyledi. Bu yüzden pek çok mudinin eşinden boşandığını, intihar edenler olduğunu ancak 11 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından haklarına kavuştuklarını ifade eden offshore mağdurları, daha sonra Demiryolu Caddesi'ne çıkıp hukuk zaferini müziksiz halay çekerek kutladı.

OFFSHOREZEDELERİN HUKUK ZAFERİ
OFFSHOREZEDELERİN HUKUK ZAFERİ
OFFSHOREZEDELERİN HUKUK ZAFERİ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2010 Çarşamba 13:08:05
Güncelleme :12 Mayıs 2010 Çarşamba 18:24:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gül IP: 88.246.243.xxx Tarih : 5.12.2010 19:15:44

sayın kocaelili off sehore arkadaşlarım merhabalar nette sevincinizi paylaşıyorum fakat av.nızı kutlayamıycam. çünkü o zafer benim bana dua edin 09.03.2010 da yargıtay kararı yurtbank yönünden beni kazandırdı. paramı alıcam ama eksik hesaplama icin yargıtaya tekrar gittim.önce yüce rabbim cc. şükürler olsun ki.