2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Ofis ortamı alerjik hastalıkları tetikliyor

Ofislerdeki havasız ortamlar, halı kaplı zeminler ve açılmayan camların, sürekli burun akıntısı, hapşırık ve göz yaşarmasıyla başlayan alerji hastalıklarına sebep olduğu bildirildi.

Ofis hayatının yaygınlaşması, günümüzde yeni alerjen hastalıklara davetiye çıkarıyor. Son zamanlarda en sık rastlanan solunum yolu alerjenlerinin ev tozu akarları olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle yerleri halılarla kaplı kapalı ortamlarda, ofislerde bu alerjenin görülme sıklığının arttığını belirtti. Uzmanlar, klimalı ortamlarda ve ofislerde bulunan bazı tahriş edici kimyasal maddelerin de alerjen olmasa bile burun hastalıklarına sebep olduğunu ifade etti.

Alerji kaynağını doğru tespit etmenin, tedavi açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Alerji kaynağının tespitinde Prick ve Patch olmak üzere 2 ayrı test tekniği uygulanıyor. Prick testi hakkında bilgi veren Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, "Vücudun reaksiyon gösterdiği maddenin belirlenmesi için hastalara prick testi uygulanır. Prick testi, belirli bir sayıda alerjenin cilde yerleştirilmesi ve hangisinin reaksiyona sebep olacağının gözlenmesi temeline dayanan basit ve acısız bir prosedür.

Testte reaksiyon alanı ne kadar genişse test edilen maddeye olan alerji gerçekte o denli yüksektir. Testleri, yakınmaları olan herkes yaptırabilir. Ancak bazı hasta gruplarında birtakım tedbirler alınması ve bazı şeylere dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin deri testlerinin; antialerjik ilaç kullananlara, dermografizm benzeri deri hastalıkları olanlara, çok küçük çocuklara, ya da alerji yakınmalarının çok yoğun olduğu dönemlerde yapılmaması gerekir" diye konuştu.

ASM Cilt Hastalıkları uzmanı Dr. Figen Akın ise, "Ciltte oluşan alerji de patch (yama) testi ile belirlenebiliyor. Hastalarda, deriye temas yoluyla etkili alerjenlere karşı hassasiyeti tespit etmek için yapılan bir deri testi olan patch ile geç tipte oluşan alerjik reaksiyonlar belirlenebiliyor. Egzama tablosu görülen, özellikle el egzaması olan hastalara uygulanan bu test ile olayın bir alerjenle temas sonrası mı, yoksa derinin tahrişi sonucu mu oluştuğuna karar veriliyor.

Patch testi kapsamında kullanılan 'True Test Sistemi', alerjenlerin emdirilmiş bir şekilde hazır bulunduğu ve ayrı ayrı bölümlerde 29 alerjeni içeren yapışkan bantlardan oluşur. Bu hazır bantlar hastanın sırt bölgesi alkolle temizlendikten sonra yapıştırılır. Hastadan 3 gün banyo yapmaması istenir. 72 saat sonra bantlar çıkarılır ve yarım saat sonra uygulama alanlarındaki farklı cilt reaksiyonlarına bakılarak test sonucu değerlendirilir. Patch testi yaptırırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Öncelikle testi yapmadan önce deri lezyonlarının tamamen silinmiş olması gerekmektedir. Eğer egzamanın aktif olduğu dönemde yapılırsa test alanında şiddetli bir reaksiyon oluşabilir ve test sağlıklı olarak değerlendirilemez" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 21:43:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?