8
Mayıs
2024
Çarşamba
KOCAELİ

Öğrencilere trafik ve kap-kaç terörü anlatıldı

Kocaeli Üniversitesi’ne (KOÜ) bağlı Köseköy Meslek Yüksekokulu öğrencilerine, trafik ve kapkaç terörü hakkında seminer verildi.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Osman Çetinkaya ve Trafik Şube Müdürü Turan Bozdemir tarafından verilen seminere öğrenciler ve öğretim görevlileri ilgi gösterdi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Asayiş Şube Müdürü Osman Çetinkaya, son yıllarda mala karşı işlenen suçların arttığını belirterek, "AB sürecine girişte bazı yasalar değişti. Emniyet teşkilatına ise bazı sınırlamalar getirildi. Biz kanunları uygulayan kişiler olarak yine de görevimizi yasaların bize tanıdığı yetkilerle yapmaya devam edeceğiz. Son yıllarda ülke genelinde mala karşı işlenen suçlarda önemli bir artış görülüyor. Kapkaç suçu yıllardan beri işleniyordu. Biz yakalıyoruz ancak onlar serbest kalıyordu. Çünkü bu suçun Türk Ceza Kanunu’nda yeri yoktu. Genellikle çocuklar baş rolü oynuyordu. Artık trenlerde ve istasyonlarda sivil ekiplerle önlem aldık. Ayrıca halkın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde de önlemlerimizi arttırdık. Kocaeli’nde 2004 yılı içerisinde 8 kapkaç olayı yaşandı. Bunlardan 6’sının faili aynı kişiydi ve yakalandı. Bizim bu tür olaylardaki en büyük sıkıntımız görgü tanığı bulmakta zorluk çekmek. Yeni yılla birlikte bu suçlara ağır cezalar getiriliyor. Kapkaçın cezası 3 ile 7 yıl arasında değişecek. Olayda darp ve cebir de bulunuyorsa ceza 6 ile 10 yıl arasında değişecek. Bu cezaların caydırıcı olacağına inanıyoruz" dedi.

Daha sonra söz alan Trafik Şube Müdürü Turan Bozdemir ise öğrencilerin trafikte nelere dikkat etmesi konusuna değinerek, "Trafikte polise düşen görev yüzde 16’dır. Geri kalan görev ise karayolları, belediye ve araç sürücüsünün kendisine düşmektedir. Bizler kurallara uyulması için görev yaparız. D-100, D-130 karayolları ve otoban geçişi bulunan bir ilde her gün 130 bin araç bu yolları kullanıyor. Ayrıca Kocaeli genelindeki toplam kayıtlı araç sayısı da 130 bini buluyor. 2004 yılında toplam 11 bin 874 kaza meydana geldi. 560 ölümlü kaza olarak gerçekleşirken, bin 262 tanesi de yaralamalı kaza oldu. 17 trilyonluk milli servet ise kazaların ardından boşa gitti. Kazaların başlıca nedenleri ise aşırı hız, hatalı sollama ve alkollü araç kullanmaktan kaynaklanıyor. İlimiz genelinde 88 bin 134 sürücüye hatalı araç kullanma sonrası ceza kestik. Fakat ceza kesinlikle çözüm olamaz. Çözüm, kurallara uymaktan geçiyor. Trafikte en büyük kural sabırlı olmaktır. Sürücüler sabırlı olmadığı için kazalar meydana geliyor" diye konuştu.

kocaeli
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 09:55:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?