30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Olası depreme ne kadar hazırız?

Deprem kuşağında bulunan Türkiye'de olası bir deprem ihtimaline karşılık çeşitli hazırlıklar yürütülüyor. Marmara depreminin merkez üssü olan ve çok hasar gören Kocaeli'de Afet Acil Yardım Planı'nın güncellendiği, ayrıca ilde "yaklaşık 3 bin kişilik gönüllü afet kurtarma ordusu bulunduğu" bildirildi.

Kocaeli Valiliğince, bütün kurum ve kuruluşların ortak çalışmasıyla 11 ana hizmet grubunun oluşturulmasıyla güncellenen Afet Acil Yardım Planı'nda deprem sonrası yapılacaklar en ince ayrıntısına kadar planlandı.


Plana göre, haberleşme, ulaştırma, kurtarma ve enkaz kaldırma, ilk yardım ve sağlık, ön hasar tespit, güvenlik, satın alma, kiralama, tarım hizmetleri, elektrik, su, kanalizasyon, basın halkla ilişkiler ve yabancı yardım ekiplerine hizmet grupları oluşturuldu. Her grubun deprem hazırlığıyla ilgili görevleri ve deprem sonrası yapılacaklar ayrıntılı olarak belirlendi.

Geçmiş depremlerde yıkımın yoğun olduğu bölgeler Köseköy, Suadiye, Maşukiye, Kullar, Gölcük, Değirmendere, Ulaşlı, Karamürsel, İzmit'te Bekirpaşa, Plaj yolu, Derince D-100 kara yolunun güneyi deprem sonrası öncelikli olarak sevkıyat yapılacak yerler olarak planlandı. Çadır kentlerin kurulacağı alanların afet haritasında tek tek belirlendiği planda, Kızılay'ın Kocaeli'deki teşkilatının çadır ve diğer malzemeleri için bir stok merkezi bulunmadığı, gerekli stokların Kartal'daki Kızılay Marmara Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezinde tutulduğu kaydedildi.


Türkiye Kızılay Derneği İzmit Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu, olası afet anında Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bilecik'in, İstanbul Maltepe'deki Kızılay'a ait Marmara Afet Operasyon Merkezinden yeterince faydalanamayacağını, Kocaeli'ne gerektiğinde Sakarya, Yalova, Bilecik, hatta İstanbul'a da yardımda bulunabilecek bir depo kurulması gerektiğini savundu.


'GÖNÜLLÜ AFET KURTARMA ORDUSU'

Kocaeli Sivil Savunma Müdürü Ramazan Yılmaz, Mahalle Afet Gönüllüleri, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Arama-Kurtarma Ekibi, Gölcük Esnaf Odası Arama Kurtarma Ekibi, Kocaeli Sualtı Sporları Kulübü, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Arama Kurtarma Araştırma Ekibi ile Yeni Yükseltepe Kültür Derneği Arama ve Kurtarma Ekibinin kurulduğunu söyledi.

Yaklaşık 3 bin kişilik "gönüllü afet kurtarma ordusu"nun bulunduğunu belirten Yılmaz, ayrıca il genelinde 134 ilköğretim okulu ve lisede 157 bin 97 öğrenciye "sivil savunma ve temel afet bilinci", 131 fabrika ve özel kuruluşta 5 bin 729 çalışana "sivil savunma planlaması" eğitim verildiğini sözlerine ekledi.


'9 BİN 477 ÖLÜ, 9 BİN 881 YARALI'

Kayıtlara göre, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Kocaeli'de 9 bin 477 kişi öldü, 9 bin 881 kişi yaralandı.

Kesin hasar tespitleri ise şöyle:

Yıkık, ağır hasarlı Orta hasarlı Hafif hasarlı

Bina : 9 bin 247 9 bin 971 17 bin 679

Konut : 34 bin 275 40 bin 460 45 bin 86

İş yeri: 5 bin 474 5 bin 726 6 bin 128

Toplam : 48 bin 996 56 bin 157 68 bin 893


'DÜZCE'DE YENİ İMAR PLANI HAZIRLANDI'

Düzce'de 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde kentin büyük hasar görmesi sonrası yeni imar planı hazırlandı. Bu plan, afet yönetmeliklerine göre şekillendirildi.

İl Sivil Savunma Müdürlüğü ve Düzce Belediyesince de ekipler oluşturularak çeşitli tedbirler alındı.

Düzce İl Sivil Savunma Müdürlüğünce olası deprem afetine karşı 276 kişiye gerekli eğitimler verildi. Ayrıca, çeşitli meslek dallarında görev yapan arama ve kurtarma faaliyetlerinde gönüllü olarak katılan 43 kişinin yer aldığı 4 ekip oluşturuldu.

Arama ve kurtarma ekiplerinin teknik ihtiyaçları karşılandı, 5 adet hidrolik kesme ayırma seti, elektrikli beton kırıcı-kesici, benzin motorlu ağaç kesme makinesi, 5 adet kaldırma yastığı seti, araç ve el telsiz sistemleri hazırlandı.

Düzce İl Sivil Savunma Müdürü İzzettin Seçkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komşu illerle koordinasyon sağlanarak, olası bir depreme karşı iş birliği programları hazırlandığını söyledi.

Doğal Afet Çalışması Programı hazırlandığını bildiren Seçkin, "Oluşacak çadır kentlerin yönetim şemaları, lojistik depoların oluşturulması, afetzedelerin barınması ile ilgili okul ve kurumlardaki yurt, pansiyon ve yemekhanelerin kullanılması, sağlık kurumları ve personeli ile yataklı tedavi kurumlarının oluşturulması gibi planlar hazırlandı" dedi.


İMAR PLANLARI VE ÇEVRE DÜZENİ PLANI

Düzce Belediyesince ise 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde kentin büyük hasar görmesi sonucu can, mal ve ekonomik kayıpların en aza indirilmesi, depreme karşı hazırlıklı olunması, sonrasında müdahale ve rehabilitasyona ilişkin birçok proje geliştirildi ve uygulamaya konuldu.

Bunların en önemlileri, "İmar Planları ve Çevre Düzeni Planı, Yerleşim Alanlarının Genişletilmesi, Arazi Kullanımı ve Güvenli İnşaat Alanlarının Tespit Edilmesi, Jeoteknik ve Jeolojik Çalışmalar, Sismik Kayıt Ağı ve Coğrafi Bilgi Sistemi, İtfaiye Teşkilatının Modernizasyonu ve Arama-Kurtarma Ekibinin Kurulması" olarak sıralanıyor.

Bu çerçevede yapılan çalışmalar şöyle:


Yaşanan depremlerin ardından Düzce'nin halihazır planları iptal edilerek, yeni bir imar planı hazırlandı. Bu plan, afet yönetmeliklerine göre şekillendirildi. Depremler sonrasında Türkiye'de ilk kez Düzce'de Çevre Düzeni Planı hazırlandı. Karar aşamasına gelen Çevre Düzeni Planı tüm planlara altlık oluşturacak ve korumalı olacak. Hazırlanan imar planlarında Düzce'de kat sayısı 3 kat olarak sınırlandırıldı.


Mevcut yerleşim yerlerinin deprem açısından riskli alanlar olması nedeniyle yapıya uygun alanlar iskana açılmaya başlandı.

Belediye mühendisleri arazi kullanımı ve bina kodlarının yürürlüğe konulması konusunda eğitim aldı. Ayrıca, beton laboratuvarları kurularak uygulamaya konuldu.

Düzce bölgesinde farklı alanlarda sismik yer hareketlerinin tahmini, mikro bölgelendirme çalışmaları, deprem risk senaryoları ve önlem stratejileri ile ilgili çalışmalar yapıldı.


Düzce'de programa alınan ivme kayıt cihaz istasyonları için düşünülen uygun lokasyonlar ve 10 jeoteknik sondaj alanı seçildi. Kalıcı sismik görüntülemenin gerçekleştirilmesi, uygun yerlerde tetkiklerin yürütülmesi, laboratuvar testleri ve pilot mikro bölgeleme çalışmaları, gerekli ekipmanların alımı ve yerleştirilmesi tamamlandı.

Düzce Belediyesi İtfaiye Teşkilatı afet olaylarına karşı modernize edildi.

İtfaiye teşkilatı bünyesinde afetlere müdahalede özel bir ekip oluşturuldu.


ÖLÜ, YARALI SAYILARI VE GENEL DURUM

Düzce'de 17 Ağustos 1999'da meydana gelen deprem sonucu 270 kişi öldü, bin 157 kişi yaralandı. 12 Kasım 1999'da merkez üssü Düzce olan depremde ise Düzce'de 782 kişi öldü, 2 bin 678 kişi yaralandı.

17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 depremleri sonucu hasar durumu ise kayıtlara şöyle geçti:

Ağır hasarlı konut sayısı : 16. 666

Ağır hasarlı iş yeri sayısı : 3. 837

Orta hasarlı konut sayısı : 10. 968

Orta hasarlı iş yeri sayısı : 2. 573

Az hasarlı konut sayısı : 13. 070

Az hasarlı iş yeri sayısı : 1. 606


'GEÇMİŞTEN DERS ALARAK HAZIRLIKLI OLMALIYIZ'

Bolu Vali Vekili Hüseyin Doğan da AA muhabirine yaptığı açıklamada,, Bolu'nun Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde ve birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlattı.

İl Özel İdaresi Stratejik Planı'nda bu konunun yer aldığını bildiren Doğan, plan çerçevesinde afete hazırlık eğitimlerinin yapılması, kriz hallerinde görev yapacak kriz merkezlerinin hazırlanması ve donatılması kararının alındığını anlattı.

Sivil Savunma Müdürlüğü uzmanlarının afetlere karşı halkın bilinçlendirilmesi amacıyla 2 yıldır eğitim çalışmaları yaptığını belirten Doğan, şöyle konuştu:

"Geçmişten ders alarak, yasalarla verilmiş görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirebilmek ve doğal afetlerin zararlarını en aza indirebilmek için kamu ve özel kurum ve kuruluşlar olarak depreme karşı önceden hazırlıklı olmalıyız.

Ayrıca, deprem zararlarını en az zayiatla atlatabilmemiz için uygun zeminde, projeli, inşaat yönetmeliklerine uygun, kaliteli işçilik ve malzemenin kullanıldığı binalar yapmalıyız"


48 KİŞİ ÖLDÜ, 354 KİŞİ YARALANDI

Bu arada, Bolu'da 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen depremlerde 48 kişi hayatını kaybetti 354 kişi yaralandı.

Özellikle 12 Kasımda meydana gelen deprem sonucu orta hasar gören 5 bin 990 konuttan güçlendirmesi yapılmayan ve güçlendirmesi yeterli görülmeyerek ruhsat verilmeyen 390 konutun yıkımına karar verildi.

Bolu'da meydana gelen depremde 2 bin 399 konut ağır, 5 bin 990 konut orta, 5 bin 809 konut ise az hasar gördü. Ağır hasar gören konutlar yıkılırken, orta hasarlı binaların güçlendirme çalışmaları yapıldı.

Bolu Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı inceleme sonucu orta hasarlı konutlardan bazılarının güçlendirmesinin yapılmadığı, bazılarının ise güçlendirme çalışmalarının yeterli görülmemesi nedeniyle ruhsat alamadığı belirlendi. Bunun üzerine güçlendirmesi yapılmayan ve ruhsat alamayan konutların yıkılmasına karar verildi.
Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 11:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?