2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Organik atıklar enerjiye dönüşecek

Frito Lay'in "Fayda Gösteren Performans" projesi kapsamında dünyada ilk kez Türkiye'de gerçekleştirdiği Organik Arıtma Tesisi, düzenlenen törenle açıldı. Tesis ile yıllık 7 bin adet 100W'lık ampulün yanmasına yetecek enerji üretilebilecek. 

Suadiye'de 1995 yılında üretime başlayan Frito Lay'in, ilk fabrikasında organik atıkları yenilebilir enerjiye dönüştürme amaçlı hayata geçirdiği organik atık arıtma tesisi törenle açıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Frito Lay Genel Müdürü Ece Aksel'in katıldığı törenle hizmete açılan tesis, cips atıklarından yenilebilir enerji üretecek. Tesis ile yıllık 7 bin adet 100W'lık ampulün yanmasına yetecek enerji üretilebilecek. 

Tesisin 1.5 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirildiğini ifade eden Frito Lay Genel Müdürü Ece Aksel, "Fabrika organik atıklarının konfermantasyonla organik gübre, biyogaz ve biyogazdan da elektrik enerjisi üretimi projesi, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından onaylanarak AR-GE projelerinin teşviki kapsamında desteklenecek projeler arasına alındı. 500 bin metreküplük biyogaz üretimi yaklaşık 20 bin ağacın emeceği karbondioksite eşdeğer sera gazı salınımını engelliyor. Frito Lay Türkiye olarak çevresel sürdürebilirlik alanındaki yatırımlarımız hızlı bir şekilde devam edecek. 2005-2011 tarihleri arasındaki toplam yatırımımız 20 milyon doları geçecek. 2011 yılında su tüketimimiz 2005'e oranla yüzde 26, enerji tüketimimiz ise yüzde 23 azalacak. Bu sayede toplamda 24.5 milyon KW enerji tasarrufu sağlayacağız. 2011 yılına kadar fabrika atık geri dönüşümünü yüzde 96.5'e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

"ORGANİK ATIKLAR GÜBRE OLACAK" 

Patateslerin toplanması sırasında ortaya çıkan farklı otlar ve paketlenmeyen cipsler birleştirilerek gübre haline getirilecek. Patates, mısır, cips, çimen gibi bitkisel içerikli organik atıklar, havasız anaerobik ortamda fermane edilecek. Atıklar havasız ortamda bakteriler tarafından yenilirken bu sırada biyogaz üretilecek. Biyogaz ise mikrotürbin ile elektrik ve ısıya çevriliyor. Proses sırasında oluşan ve tarım için zengin içerikli organik çamurun gübre haline getirilmesi çalışmaları ise devam ediyor. 

Açılışı; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Suadiye Belediye Başkanı Şükrü Karabalık ve Frito Lay Genel Müdürü Ece Aksel gerçekleştirdi. Kurdele kesiminin ardından tesisleri gezerek atık havuzuna cips döken Karaosmanoğlu, daha sonra yetkililerden tesis hakkında bilgi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 21:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?