5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Ortaylı'dan çarpıcı açıklamalar

PROF. DR. İLBER ORTAYLI'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, tarihte bilinen bazı olayların, "yanlış okundukları" için tarihten çok efsane niteliği kazandığını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 2. Kitap Fuarı'nda Kocaelililerle buluşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, tarihi hadiseleri yakından takip etmek ve araştırıp bulmaktan çok, kendi kafalarına göre yazma peşinde koşan insanların olduğunu ifade etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün İsmet Paşa'yı öldürme emri verdiği ve Sultan Abdülhamit Han'ın Yahudileri yerleştirdiği iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirten Ortaylı, "Bir tarihe bakmak için, tarihi yapan insanlarla diyalog kurmak gerek.Konuşmazsanız efsaneye kaçmış olursunuz" dedi.

Ortaylı, "Tarihi yanlış okuyorlar. 'Atatürk İsmet Paşa'yı öldürtme emri vermiş' diye görüş bildirenler, İsmet Paşa çok devletçi imiş, Atatürk özel sektörcüymüş diyenler çok tehlikeli bir yoldadırlar ve tarihi istediği gibi okumuşlardır" diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet'in Hristiyan olma eğiliminde olduğu ve annesinin de Hristiyan olduğuna dair iddiaların da kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Fatih'in annesi Hristiyan değildir. Fatih Sultan Mehmet'in Hristiyan olacağına ait görüşler de doğru değildir. Bu olay Vatikan'daki bir papazın yazdığı ve sadece kendinde kalan bir müsvedde kağıttan ibarettir. İstanbul'u fetheden büyük hükümdarın bu şekilde kötülenmesi, onun bir dahi olduğunu görmezlikten gelmektir ve tarihi okuyamamakla ilgilidir" dedi.

Tarihi okumanın zor olmadığını ifade eden Ortaylı, "Tarih okumak, sadece kitap okumak değildir. Müzelere gitmek, materyalleri incelemek, dokümanlara bakmak tarihi okumakla eşdeğerdir" ifadelerini kullandı. Ortaylı, Türkiye'de müzeye gitme alışkanlığının çok az olduğunu belirterek izleyicilere davette bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2010 Pazartesi 15:34:03
Güncelleme :17 Mayıs 2010 Pazartesi 20:25:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?