8
Mayıs
2024
Çarşamba
KOCAELİ

Pakmay, çevreyi kirletmekten kapatıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit’in Köseköy Beldesi’nde faaliyet gösteren Pakmaya fabrikasını, Kilez Deresi ile İzmit Körfezi’ni yoğun bir şekilde kirlettiği gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

Geçtiğimiz aylarda İzmit’in doğu kesimlerinde hissedilen kötü koku ve Kilez Deresi’nde balıkların ölmesine neden olan yoğun kirlilik nedeniyle Pakmaya fabrikasını gözetim altına alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği’nin 26. maddesi uyarınca Pakmaya fabrikasını kapatma kararı aldı.

İSU’dan yapılan açıklamada, özellikle çeşitli tarihlerde gerçekleştirilen tahlillerdeki kirlilik oranının sürekli olarak sınır değerlerin üzerinde olduğu belirtildi. 27 Ekim tarihinde Kullar Arıtma Tesisi bağlantı noktasından alınan numune üzerinde gerçekleştirilen tahlilde, 800’ün altında olması gereken KOI (organik yük) değerinin 4 bin, 60’ın altında olması gereken azot değerinin ise 685 miligram/litre olarak görüldüğü belirtildi. 1 Kasım tarihinde şirketin kendi arıtma tesisinin çıkışından alınan bir başka numunede ise, kimyasal oksijen değerinin 2 bin 800, azot değerinin de 500 mg/l olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Yetkililer, Pakmaya’da üretimin 15 gün boyunca durdurulduğu geçtiğimiz mayıs ayında kirlilik oranlarının çok düşük oranlarda seyrettiğini, fabrikanın sadece çalıştığı dönemlerde çevreyi kirlettiğini, ayrıca Pakmaya’nın neden olduğu yoğun kirlilikten 42 Evler’deki atıksu arıtma tesisinin de etkilendiğini, tesisin limitlerin üzerinde atıksu deşarjı yaptığı bildirildi.

İSU Genel Müdürlüğü, bir süredir gözetim altında tutulan Pakmaya Şirketi’ne Eylül ayında 101, Ekim ayında 127, Kasım ayında 126 milyar kirlilik ve 470 milyar lirada atıksu cezası kesti. Yetkililer, şirket sahiplerinin daha önce uyarı niteliğinde kesilen para cezalarına rağmen gerekli tedbirleri almadığı için fabrikayı önümüzdeki hafta içerisinde mühürleyeceklerini belirttiler.

KOCAELİ (İHA) -
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 15:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?