30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Pepe Kanserovası'nı gezdi

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, ''Dilovası'nın sahibi olduğumuzu, derdinizin bizim derdimiz olduğunu bilesiniz. Dilovası'nda olaya neşter vurduk, meselenin çözümünü el birliğiyle gerçekleştiriyoruz'' dedi.

Pepe, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Dilovası beldesinde, hava kirliliği ve alınan tedbirlerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden birinin Kocaeli, Dilovası'nın ise sanayi yüküne en çok maruz kalan belde olduğunu ifade eden Pepe, bakanlık olarak Dilovası gerçeğini 2003 yılından itibaren takibe aldıklarını söyledi.

''Dilovası, projektörleri sürekli üzerine tuttuğumuz bir bölgedir'' diyen Pepe, ''Dilovası, hem insan, hem de çevre sağlığı bakımından son derece önem verdiğimiz bir bölge. Dilovası başta olmak üzere Kocaeli'ndeki hava kirliliği, sanayi ve evsel atıklardan kaynaklanan atık sular, tehlikeli atıklar Türkiye'nin pek çok ilinde olduğu gibi burada da problem teşkil ediyor. Bakanlık olarak 2003 yılında burada bir çalışma başlattık" dedi.

Dilovası'nda demir-çelik, kimya, gıda, ambalaj sektörü ve depolama tesislerinden oluşan 170 sanayi kuruluşu bulunduğunu dile getiren Bakan Pepe, ''Bu kuruluşların emisyonlarıyla ilgili hava kirliliğine katkılarının yanında, TEM otoyolundan yılda 25 milyon, D-100 karayolundan ise 14 milyon araç geçiyor. Yani Türkiye bu yollardan taşınıyor, Avrupa, Asya'ya buradan bağlanıyor. Meskenlerde ise kalitesiz yakıt kullanılıyor. Bu olumsuzlukların hepsi bir araya geldiğinde kaçınılmaz olarak çevre kirliliği oluşuyor" dedi.

Pepe, "Dilovası'nın sahibi olduğumuzu, derdinizin bizim derdimiz olduğunu bilesiniz. Dilovası'nda olaya neşter vurduk, meselenin çözümünü el birliğiyle gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.

"Çevre Kanunu bir milat"

Çevre Kanunu'nun geçen yılın mayıs ayında çıktığını anımsatan Pepe, kanunun Türkiye için adeta bir ''milat'' olduğunu söyledi.

Hükümet, Çevre ve Orman Bakanlığı olarak Dilovası'ndaki sıkıntıyı bildiklerini dile getiren Pepe, ''Çalışmalarımızı bu bilinçle sürdürüyoruz. Bu nedenle sanayicileri gece, gündüz takip altında tutuyoruz. Ceza kesiyor, kapatılması gerekenleri kapatıyoruz, bundan sonra da bu tutumumuzu terk etmeyeceğiz. İşimiz gücümüz yalnızca Dilovası'ndan ibaret olsa ne ala. Türkiye'nin dört bir yanında çevreyle alakalı ileri adımlar atıyoruz. Dilovası 40-50 yıllık bir olay, bu sürede yapılan ihlalin 3 yıl içinde giderilmesi mümkün değil. Uzun yılların kirini pasını hep birlikte silkeliyoruz, siliyoruz'' dedi.

Dilovası'nda 174 tesisten 34'ünün kirletme potansiyeli olduğunu tespit ettiklerini, bu tesislerle ilgili çeşitli tedbirler aldıklarını kaydeden Pepe, ''18 tesise emisyonlarla ilgili tedbir aldırttık. Filtre taktırması gerekenler, yeni tesis kurması gerekenler üzerlerine düşeni yaptı. Hava kirliliği ölçüm değerlerinin aşağıya çekilmesinde katkı koydular. İnsan sağlığının bedeli parayla ölçüleme'' dedi.

Pepe, beldenin havasının sürekli kontrol edildiğini, Dilovası Belediyesinin bahçesine ölçüm istasyonu kurduklarını, bir istasyonun da Polisan İlköğretim Okulunun bahçesine kurulacağını bildirdi.

Bakan Pepe, 70 ilin hava kalitesinin on-line olarak izlendiğini, bu ayın sonuna kadar da 81 ilin tamamını izleyebileceklerini sözlerine ekledi.
Pepe, basın toplantısının ardından Dilovası'ndaki çeşitli sanayi kuruluşlarını gezerek, çevre kirliliği tedbirleri hakkında bilgi aldı.
aa
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2007 Pazar 09:58:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?