2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Roma dönemine ait 2 mezar bulundu

Kocaeli'de Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan üniversite bağlantı yolu çalışmaları sırasında Roma dönemine ait 2 lahit mezar bulundu. 

Antik dönemde Bitinya ve Nikomedya Krallıkları'na başkentlik yapan İzmit'te, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında üniversite bağlantı yolunda dolgu çalışması yapan müteahhit firma yetkilileri lahit mezara rastladı. Kazı çalışmasını durduran firma, durumu Kocaeli Müze Müdürlüğü ile polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri çevre emniyetini alırken, İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü görevlileri bölgede kazı çalışması başlattı. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan ve Müze Müdürü İlksen Özbay'ın bizzat katılarak yürüttüğü çalışmalar sırasında, müteahhidin bulduğu lahit mezarın dışında kepçe tarafından kapağı açılmış bir adet lahit mezar daha tespit edildi. Mezarın bulunduğu bölgede kazı çalışması yapan görevliler, bir çift altın küpe, 2 adet gözyaşı şişesi ile 1 adet bayan aynası buldu. Bulunan lahit mezarın Roma dönemine ait 2. yüzyıldan kalma sal taşından yapılmış halk tipi kadın mezarı olduğu belirlendi. 

Üçüncü bir mezar tespit eden görevliler bölgede çalışmalarını sürdürürken, çevrede toplanan meraklı vatandaşlar ise kazı yapan görevlilere zor anlar yaşattı. Polis tarafından bölgeden uzaklaştırılmaya çalışılan vatandaşlarla polis arasında küçük tartışmalar yaşandı. 

Kocaeli İl Kültür Müdürü Adnan Zamburkan, büyük tarihe ev sahipliği yapan İzmit'te yapılan her çalışma sırasında tarihi eser çıktığını, ortaya çıkarılan tarihi eserleri müzeye kazandırmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. 

Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay ise, bölgede yapılan çalışma sırasında müteahhidin mezara benzer bir cisim görmesi üzerine kazı çalışmasına başladıklarını, 2 adet lahit mezarın dışında bir adet daha tarihi mezar olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. Özbay, mezarların Roma döneminden kalma halk tipi mezarlar olduğunu ve mezarların 2. yüzyılda yapılmış olabileceğini ifade etti.
Daha önce de İzmit'te aynı bölgenin yakınlarında üzerinde asker figürleri bulunan Roma dönemine ait eşsiz değerde 2 mermer kabartma ve bir sütun bulunmuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 15:56:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?