2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Sağlıklı Kentler Kocaeli'de buluştu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, "Herkes İçin Sağlık" hedefiyle çıktıkları Sağlıklı Kentler Yürüyüşü'nün büyüdüğünü, Türkiye'de sağlıklı kentleşmenin yerleşmesine öncülük ettiğini söyledi. Kocaeli Valisi Gökhan Sözen de göçün büyük şehirler için ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen Sağlıklı Kentler Birliği 4. yıl konferansı, Kocaeli Grand Yükseliş Otel'de başladı. 

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Hikmet Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada halk adına yapılan her yatırımın ülkemizi daha sağlıklı bir yapıya kavuşturacağını söyledi. Başkan Şahin, Sağlıklı Kentler Birliği'nin 2005 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek Sağlıklı Kentlerin dinamik bir proje olduğuna dikkat çekti. Kocaeli Belediyesi'nin ev sahipliğinde halk sağlığını iyileştirmek adına toplanıldığını dile getiren Başkan Şahin, "Sağlıklı bir yaşam tarzı, sosyal birlik, konut
kalitesi, iş, ulaşılabilirlik, beslenme, güvenlik, eşitlik, hava kalitesi, altyapı, toprak ve katı atıklar gibi ana faktörleri ve kentin artan ihtiyaçlarını hedef alarak kentlerimizde iyileştirmeler yapıyoruz. Yeterli ve ihtiyaca uygun konut alanları, ulaşılabilir kentsel hizmetler, temiz çevre, kentte yaşayanların temel ihtiyaçlarının sağlandığı canlı bir kent ekonomisi, tarihi mirasına saygılı, güçlü, dayanışma içinde ve katılımcı bir toplum için çalışıyoruz" diye konuştu.

HEDEF HERKES İÇİN SAĞLIK 

Başkan Şahin, konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Projesi'nin 4. Fazı bünyesinde yapılan çalışmaların 2009-2013 yıllarını kapsadığını bildirdi. Bu çalışmaların temasının da sağlıklı şehir planlaması, eşitlik ve yaşam tarzları ilkeleriyle devam ettiğini belirten Şahin, 15-18 Ekim 2008 tarihlerinde Hırvatistan'ın Zagreb kentinde yapılacak toplantıda 5. Faz temalarının gündeme getirileceğini ve 5. Fazın başlayacağını kaydetti. Başkan Şahin, "'Herkes için sağlık' hedefiyle yola çıkan Sağlıklı Kentler Birliği, insan sağlığı için en ideal kentleri oluşturarak sağlık üzerindeki risk faktörlerini ortadan kaldırmak için çaba sarf edecektir. 

Belediyelerimizin toplum sağlığı üzerindeki rolü tartışılmaz. Ancak belediyelerin görevi yalnızca yol, kaldırım yapmak değil, halkımızı da bilinçlendirerek halka sağlıklı yaşam alanları sunmak için 7'den 70'e her kesimi ayrı ayrı ele alarak projeleri gerçekleştirmeliyiz" diye konuştu. 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin Anadolu'nun minyatürü olduğunu söyledi. Türkiye'deki kişi başı geliri en yüksek şehrin Kocaeli olduğunu belirten Karaosmanoğlu, "Kocaeli'de 35 yıl sonra ilk kez denize giriliyor. Bu mutluluk verici bir durum. Kocaeli, aynı zamanda Türkiye sanayisinin kalbidir. Sanayi ve Kocaeli özdeşleşmiştir. Türkiye'nin tek lisanslı kuruluşlarından İzaydaş'ı çalıştırıyor ve daha modern tesisler için sanayicilerimize öncülük yapıyoruz. Hava kirliliğini tüm kentte doğalgaz altyapısını tamamlayarak havanın temizlenmesini sağlıyoruz" dedi. Körfezde deniz ulaşımını hayata geçirildiğine ve kentteki ulaşımı rahatlatmaya yönelik çalışıldığına işaret eden Karaosmanoğlu, BM tarafından örnek alınan annelere süt desteği projesi ile annelere doğum öncesi ve sonrasını kapsayan 6 ayda süt desteği vererek anne ve bebeklerin sağlığı için özenle çalışıldığını belirtti. Karaosmanoğlu, "Bu proje ile yılda 500 tanker süt dağıtıyoruz ve bu projeden 50 bin anne yararlandı. Bu uygulamayı tüm kentler uygularsa dünyada ilk sıralara geliriz. Daha güzel ve daha yaşanabilir bir Kocaeli için çalışıyoruz. Birliğe yeni üye olarak diğer kentlerle bilgi alışverişini sürdürüyoruz. Birbirimizden yararlanarak çalışıyor ve halkımızın kazanmasına çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

GÖÇ ÖNEMLİ BİR SORUN 

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer de son 50 yıldır Kocaeli'nin büyük göç aldığına değindi. Göçün ciddi meseleleri ortaya çıkardığını, tarihi ve kültürel alanda da tahribata neden olduğunu söyleyen Sözer, "Geleceği yeniden kurmak, çağın bilimin ve yönetim anlayışının yapılanmasını sağlamak gerekmektedir. Bu çalışmalara destek vermek bizim görevimizdir. Kentler rehabilitasyona ve değişime tabi olmadır. Çevresinden planlamasına ve ulaşımına kadar her alanda vatandaşların tatmin edilmesi önemlidir. Kentleri yönetenlere, bu çalışmaları sunanlara destek vermek gerektiğini düşünüyor ve çalışmaların başarıyla tamamlanmasını diliyorum" diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros'un mesajının da yayınlandığı toplantıda, 9 ayrı belediyenin 11 ayrı proje ile katıldığı Sağlıklı Şehirler En iyi Uygulama Yarışması ödül töreni yapıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Feza Karaer, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin Uludağ ile Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Hakan Koyunlular'ın jürisini oluşturduğu yarışmada, Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödülü Seka Park Projesi ile Kocaeli Belediyesi'nin oldu. Sağlıklbortadan kaldırmak için çaba ı Kentler Birliği Özendirme ödüllerini de Çankaya Belediyesi Engelsiz Oyun Parkı Projesi, Tepebaşı Belediyesi Zihinsel Özürlü Sağlık Veri Tabanı Çalışması, Kırıkkale Belediyesi İçmesuyu Arıtma Tesisleri Projesi ve Gölcük Belediyesi 65 Yaş Üstü İletişim Projesi paylaştı. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'e ödülünü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 13:10:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?