2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Şehidin kayıp mezar taşı bulundu

İzmit'in ilk hava şehidi pilot Remzi Bey'e ait kayıp mezar taşı bulunarak Namazgah Şehitliği'ndeki kabrine nakledildi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Bağçeşme bölgesinde yürütülen eski Osmanlı dönemine ait mezar taşları ile ilgili çalışmalar esnasında ilginç bir gelişme oldu. Kabirlerin arasında bulunan bir mezar taşının İzmit'in ilk şehit pilotu Remzi Bey'e ait olduğu belirlendi. İzmit tarihinde ilk özelliği taşıyan kitabe, Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alınarak şehit pilotun İzmit Namazgah Şehitliği'ndeki mezarına nakledildi. Ayrıca Remzi Bey'in mezarı ve çevresinin bakımıda yapıldı.


1895 yılında İstanbul'da doğup 1906'da Küçük Subay Okulu'nu bitiren Remzi Bey, Yeşilköy Tayyare Okulu'na devam ederek pilot oldu. İzmit Üçüncü Tayyare Bölüğü'nde göreve başlayan Remzi Bey, 28 Şubat 1923 tarihinde bir görev uçuşu sırasında arızalanan uçağının İzmit Körfezi'ne düşmesi sonucu 28 yaşında şehit oldu. Daha önce Mehmet Bey Camii (Fevziye Camii) haziresinde gömülü olan mezarı ise İzmit Namazgah Şehitliği'ne nakledildi.


Bulunan kitabede ise, "Hüvelbaki. Sevgili şehidimiz Remzi Bey, güzel İzmit'in üzerinde ilk taşıdığı sevimli hilalinin tealisine uçarken düştü. Şimdi ruh-ı mübareki el'an nur. Hilaliyle havada, fakat kıymeddar vücud bu kitabe altında medfundur. Sevimli tayyarecimizin ruh-ı mukaddesine Fatiha. Fi 28 Şubat 1339 (1923)" sözleri yer alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 14:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?