3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

Seka'ya büyük destek

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, SEKA işçilerine destek vermek amacıyla bugün başlattıkları ’işyerini terk etmeme’ eylemindeki amaçlarının bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğunu söyledi. Kılıç, "İşçileri tahrik ediyorlar" diyen Maliye Bakanı Unakıtan’a cevap vererek, "İşçileri asıl tahrik eden kendisidir" şeklinde konuştu.

Kapatılması kararlaştırılan İzmit SEKA tesislerinde işçilerin başlattığı eyleme destek vermek amacıyla Türk-İş’in aldığı, ’İşyerini Terk Etmeme Eylemi’ bugün başladı. Türk-İş’i ziyaret ederek eyleme destek veren ilk isim Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu oldu. Sabah saatlerinde beraberindeki heyetle birlikte Türk-İş’e gelen Yazıcıoğlu, Başkan Kılıç’la bir süre görüştü. Kılıç ve Yazıcıoğlu, daha sonra ortak basın açıklaması yaptılar.

BBP lideri Yazıcıoğlu, Türk milletinin milli menfaatlerini ve çıkarlarını koruma kararlığı içerisinde olan Türk-İş’in aldığı eylem kararını desteklediklerini söyledi. Son zamanlarda Türkiye’nin büyük bir kuşatma altına alındığını ileri süren Yazıcıoğlu, milli sermayenin, bankaların, toprakların yabancı sermayeye devredildiği bir dönemin yaşandığını kaydetti.

Böylesi bir ortamda Türk-İş’in milli kararlılığın ve milli tepkinin merkezi durumuna geldiğini ifade eden Yazıcıoğlu, "Bugün Türkiye genelinde başlatılan özelleştirmedeki yanlışlıklara ve özellikle SSK’nın devredilmesi ile SEKA’nın satılmasıyla ilgili uygulamalara tepki gösteren Türk-İş’i destekliyoruz. İktidarın bir an önce millete kulak vermesini, milletimizin her kesimi ile diyalog içerisine girerek milli ve yerli değerlerimizi koruyacak, milli bir duruş ortaya koyacak, milli sermayemizi ve emeği koruyacak yeni politikalara yönelmesini bekliyoruz. Bu konuda Türk-İş başlattığı tepki eylemlerini destekliyoruz ve kendilerinin yanındayız" diye konuştu.

"STRATEJİK ÖNEME SAHİP KURUMLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ YANLIŞTIR"

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ise, 1 Mart’ta toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun 4 Mart’tan itibaren eylem kararı aldığını hatırlatarak, SEKA işçisinin 43 gündür devam eden direnişine destek vereceklerini belirtti. SEKA’nın yanı sıra uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların işçilerin demokratik haklarını yok etmemesi için mücadele verdiklerini anlatan Kılıç, şunları söyledi:

"Türkiye’nin milli serveti olarak kabul edilen ve stratejik önemdeki kurum ve kuruluşların özelleştirmelerinin yanlışlığını, bu konuda duyarlılığın artırılması için Türkiye genelinde eylem başlattık. Bu, Türk-İş’in misyonunu gösteren, uygun usul içerisinde işyerini terk etmeden, işyerine ve işçiye sahip çıkan bir anlayış içinde yapılan bir eylemdir. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Ayrıca yanlış politikaların devam etmemesi için kamuoyunda duyarlılık yaratmak istiyoruz. İktidarı bu konuda kararlarını yeniden gözden geçirmeye, sosyal diyalogu çözüm yolu olarak benimsemeye davet ediyoruz. En doğal hakkımız olan demokratik tepkiyi ortaya koyduğumuz eylem kararına destek veren BBP yöneticilere teşekkür ediyorum."

Yazıcıoğlu, Kılıç’ın açıklamalarından sonra Türk-İş’te açılan imza defterini imzaladı. Türk-İş Başkanı Kılıç, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, "İşçileri tahrik ediyorlar" açıklamasının sorulması üzerine Kılıç, "İşçileri asıl tahrik eden kendisidir. İşçileri başka kimse tahrik etmedi. İşçiler doğal tepkilerini ortaya koydu. Ama bu sorunun bir de ona sorulması lazım, çünkü nedenleri, niçinleri kendine aittir. Onun tahrik unsuru da kendi idaresinden kaynaklanan hadiselerdir" cevabını verdi. Kılıç, bazı işyerlerinde işçilerin eylemlerinin engellendiğini; ancak çalışanların gerekli kararlılığı göstereceğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 14:24:50
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 17:11:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?