2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Siemens'ten büyük yatırım

Siemens, Gebze'de 200 milyon Euro'ya yeni fabrika kuracak. Türkiye'yi Avrupa'da yatırım için üç ülkeden biri seçen şirketin hedefi 4 yılda 1 milyar Euro yatırım yapmak.
Dünyanın önde gelen elektrik enerjisi ve elektronik ekipman üreticisi Alman Siemens, Türkiye'ye 4 yılda 1 milyar Euro yatırım yapmayı planlıyor. Siemens'in Türkiye biriminin Genel Müdürü Hüseyin Gelis, bu kapsamda İzmit'in Gebze ilçesinde yaklaşık 200 milyon Euro'luk yeni bir fabrika kuracaklarını açıkladı. 

Siemens Sanayi ve Ticaret'te genel müdür olarak ekimde göreve başlayan Gelis gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, Türkiye'de organik büyümenin yanı sıra inorganik büyüme için de 'üretim yapan veya Ar-Ge faaliyetinde bulunan firmalardan' satın almalar yapabileceklerini söyledi. Türkiye'de geçen yıl 2,5 milyar Euro ciro elde eden şirketin 2010'daki hedefi 4 milyar Euro'luk büyüklüğe ulaşmak. Hüseyin Gelis, "Yapmayı planladığımız yatırımlarımızın yüzde 45'i, Türkiye'deki 3 ana faaliyet alanımız olan enerji, endüstriyel sistemler ve tıbbî tanı cihazlarından, enerjiye ayrılacak." dedi. Gelis, dünyadaki finansal durumun ve Türkiye'deki politik gerilimin yatırım kararlarına etkisi konusundaki soruya "Biz Siemens için Avrupa'da yatırım yapılması gereken 3 ülkeden biri olarak Türkiye'yi belirledik. Türkiye'deki büyüme potansiyeline inanıyoruz." şeklinde konuştu. Gelis, Gebze'de planlanan ve ilk aşamada enerji dağıtım ve üretim ile orta düzey gerilim ekipmanları üretecek olan yeni fabrikanın ikinci aşamada ise otomasyon ekipmanları üretmeye başlayacağını açıkladı. Genel Müdür, "Buraya üç yılda toplam yaklaşık 200 milyon Euro'luk yatırım yapacağız. Kendi enerjimizi de üretmeyi planlıyoruz. Bu tesis, Türkiye'deki en 'yeşil', çevreci değerleri öne çıkaran tesis olacak. Yağmur suyu bile kullanılacak." bilgisini verdi. Gelis, Türkiye'nin enerji planlamasını kısa, orta ve uzun vadede ayrı yaklaşımlarla çözmesi gerektiği inancında: "Türkiye'de enerji darboğazı 2009'da gelecek deniyor ve herkes yeni santral yapılması gerektiğini söylüyor. Ancak kısa vadede yapılması gereken şey enerji verimliliğini sağlamak, bu konuda eğitim ve tasarruftur. Siemens Türkiye olarak kendi içimizde ampulleri verimli olanlarla değiştirme, bina yalıtımı gibi adımlarla gelecek 5 yılda yüzde 25'lik bir enerji tasarrufu hedefledik. Bu, tüm Türkiye'de yapılmalı."

Gelis, orta vadede ise mevcut elektrik santrallarının rehabilite edilmesi gerektiğini belirterek, bu konuyu Enerji Bakanı Hilmi Güler ile konuştuklarını söyledi. Şirket içinde bir çalışma yaptıklarını ve Türkiye'deki santralları tek tek incelediklerini vurgulayan Gelis, verimliliği artırmak için yapılması gerekenleri tespit ettiklerini kaydetti. Uzun vadede ise nükleer de dahil yeni santral projelerinin düşünülmesi gerektiğini belirten Gelis, rehabilitasyonun devlet ve özel sektörün işbirliği ile gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Rüzgâr santralları için de türbin ve diğer ekipmanlarının tedarikçisi olduklarını vurgulayan Gelis, "Şu anda bu ekipmanlarda bizde iki yıllık bir bekleme süresi var. Türkiye'de 200'ü araştırma-geliştirme bölümünde çalışan toplam 6 bin Siemens çalışanı, İspanya, İtalya ve Türkiye'yi 2008 ve 2009 yılında rüzgâr yatırımları için hedef ülke seçti." dedi.

Siemens, Sabancı ve Koç'un enerji gruplarıyla da projeler üzerinde çalışıyor. Enerjinin yanı sıra raylı sistemler, aydınlatma ve otomasyon gibi endüstriyel ürünlerde ve tıbbî cihazlarda büyümek isteyen şirket, ulaştırma ve sağlık sektöründeki gelişmeleri takip ediyor. Gelis, "Acıbadem grubu ile 42 milyon Euro'luk projemiz var. Bu alandaki her gelişmeyi takip ediyoruz." diyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 18:29:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?