2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Sirmen zimmet davasında yargılandı

İZGAZ ihalesinde zimmetlerine para geçirmekle suçlanan ve aralarında eski İzmit Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sefa Sirmen'in de bulunduğu 15 sanık, Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. 

Duruşmaya, şu an CHP İl Başkanı olan Sefa Sirmen, mimar Metin A., Ali Kemal Y., İbrahim T. ve Osman Asaf T. katılırken, Murat S., Kadri V., Halil İbrahim A., Kenan Y., Şeref Ş., Seyfettin K., Gültekin H., İlker Ö., Veysi Adnan Y. katılmadı. Mahkemeye 6 sayfalık bir yazılı savunma sunan Sefa Sirmen, "Ben o dönemde belediye başkanıydım. İddia edilen suçlamaları kabul etmiyorum. Bizim doğalgaz projelerimizin hepsi incelendi, müfettişler geldi, herhangi bir suç unsuru yoktur. Ben İZGAZ'ın kurucusuyum. Amaç sadece doğalgaz ihtiyacını gidermekti" dedi.
 
Mahkeme başkanı, Sirmen'in yazılı beyanını okudu. Beyanda Sirmen, "Projeyi, ilgili bakanlıkların genelgeleri ve mevzuatları doğrultusunda özellikle Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı prosedüre uygun olarak yaptık. Kentte susuzluktan çevreye, hava, toprak kirliliğine kadar çok ciddi sorun vardı. Halkın hayat kalitesini yükseltmek, daha çağdaş kent oluşturmak adına yaptığımız birçok projeden biri de doğalgazdı. Ben ne doğalgaz uzmanı ne de teknik elemanım. Bu projede konunun uzmanı olan teknik elemanları görevlendirdim. Çalışanlarımdan da asla usulsüz iş yapmasını istemedim. Ben yapılan çalışmaları gerekli birimlerden onay aldıktan sonra denetleyerek onayladım. Yapılan her doğru işte sorun çıkarıldığı gibi bunda da çıkarıldı. Bilimsel verilere ve yasalara uygun olarak yapılan bir proje nasıl olur da suçlanır? Bu projede en küçük suç unsuru oluşmamıştır" dedi. 

Müdafi avukatlar, sanık olarak yargılanan kişilerin sanık sıfatlarının kaldırılmasını istedi. Avukat Enver Arslan Yıldırım, "Bu dava hukuki bir yanlışlık sonucu ikinci kez açılmış bir davadır. Bu davanın esası 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kayıtlıdır. Erteleme kararı alınan bu dava kesinleşmiştir. Ancak Başbakanlık müfettişleri raporu gönderirken bir nüsha da Hazine'ye gönderdi. Rapor çok kapsamlıydı. Hazine kontrolörleri değerlendirmelerini yaparak üst yazı ile dosyayı savcılığa gönderdi. Aynı iddialarla yeniden dava açtı. Onlar dosyaları 6 ayda inceledikleri için bu durum yaşandı. Soruşturmayı yürüten adli merciler gereği gibi dosyaları incelemediler. 2002/ 424 sayılı dosya yanlışlıkla açıldı. Aynı olay yeni bir iddiaymış gibi açıldı. Sanık sıfatı olmayan, o dönemde görevli bile olmayan kişiler 10 yıldır yargılanıyor. Bu benim kanaatime göre hukuk faciasıdır. Bu faciayı nasıl anlatacağız? 10 yıl boyunca konuyla ilgisi olmayan insanlar ayıklanmıyor. Sıfatları olmayan insanlar yargılanmasın, artık yeter. Sanık sıfatları kaldırılsın" şeklinde konuştu. 

Sefa Sirmen'in avukat Fahri Örengül ise, dava ilk açıldığında Sirmen'in parlamenter olduğundan dolayı yasama dokunulmazlığının olduğunu, bu görevi tamamlandıktan sonra davaya dahil olduğunu, bu davada kesinleşmiş erteleme kararı alındığını, Sirmen'in sanık sıfatı taşımaması gerektiğini, İZGAZ'ın satışıyla ilgili satış dosyasının getirilmesini ve müvekkilinin duruşmaya bundan sonra katılmamasını talep etti.
Mahkeme, Sirmen'in duruşmaya katılmama talebini kabul etti. Dinlenemeyen diğer sanıkların huzurda dinlenmesi ve İZGAZ ile ilgili dosyanın sanıkların ifadelerinin tamamlanmasından sonra incelenmesi kararıyla duruşma 16 Aralık 2008 tarihine ertelendi. 

Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Sefa Sirmen, "Demokrasilerde hem iş yapacaksın hem de hesap vereceksin. Parlamentoda en çok davası bulunan olmamıza rağmen, dokunulmazlık kalksın istedik. Ancak AK Partililer kaldırmadı. Kaldırmadıkları gibi yine bizi suçladılar. Hakkımda açılmış 29 dava var. Bunların 25'inden beraat ettim. İZGAZ ile alakalı olarak açılan bu dava daha önce Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü ve erteleme kararı verildi. Kesinleşen bu kararı kabul etmediğimizden Yargıtay'a başvurarak temyiz ettik. Biz yargılanmayı istediğimizi beyan ettik" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 15:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?