5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Sırrı Paşa Konağı ayağa kalkıyor

TARİHİ SIRRI PAŞA KONAĞI AYAĞA KALKIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 19. yüzyıla ait sivil mimari örneklerinden olan Sırrı Paşa Konağı'nı eski ihtişamlı haline kavuşturuyor.

Birçok tarihi yapıyı yeniden ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, şimdi de 19. yüzyılın sonlarında İzmit Mutasarrıfı Sırrı Paşa tarafından yaptırılan Sırrı Paşa Konağı'nı restore ediyor. Çalışmalarda hasar görülen yerlerin sökümü tamamlandı. Sökülen malzemeler sınıflandırılıp numaralanarak muhafaza edildi. Konağın temellerinin atıldığı ve istinat duvarlarının sağlamlaştırıldığı restorasyon çalışmalarında hasar görsen duvarların iyileştirilmesine devam ediliyor.

Duvarlarda kullanılan Marsilya'dan getirilen tuğlaların tahrip olmayanları orijinaline uygun olarak monte edildi. Ayrıca konakta taşların temizlendiği mekanda kendine has duvar süslerinin detay çalışmaları ise projelendirildi. 2011 yılının Aralık ayında bitirilmesi planlanan çalışmalar ile Sırrı Paşa Konağı aslına uygu olarak tekrar gün yüzüne çıkmış olacak.

İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak'ta bulunan tarihi İzmit konakları arasında mimari, estetik ve üslup bakımından çok farklı bir özelliğe sahip. Körfeze olan manzarası ile dikkati çeken iki katlı ahşap konağın iç duvarları ahşap bezeme ve kalem işlemelerle süslü. Konaktaki bazı malzemeler Fransa'dan özel olarak getirilen tuğlalarla örülmüş. Yüksek bahçe duvarlarında kullanılan taşlardan bir bölümü antik yapı kalıntılarına ait. Konağın içi Dolmabahçe sarayını restore etmek üzere Rusya'dan gelen ressamlar tarafından tezyin edilmiş.

TARİHİ SIRRI PAŞA KONAĞI AYAĞA KALKIYOR
TARİHİ SIRRI PAŞA KONAĞI AYAĞA KALKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2010 Perşembe 13:54:05
Güncelleme :6 Mayıs 2010 Perşembe 15:52:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?