2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Sismik tehlike değerlendirme projesi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile birlikte yürüttüğü, "Kocaeli ili için zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirme projesi" çalışmaları tamamladı. 

Depremi hiç unutmadıklarını ifade eden Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, 17 Ağustos depreminden çok şey öğrenildiğini ifade etti. Kocaeli halkının bina yaptırırken deprem ihtimalini aklından çıkarmaması gerektiğini dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, "17 Ağustos'tan herkes ders almalı" dedi. 

Depreme karşı korunma yöntemlerinin çok açık olduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, "Depreme karşı kafamızın istediği gibi tedbir alamayız. Aldığımız tedbirler bilimin ortaya koyduğu ölçüler çerçevesinde olmalı" şeklinde konuştu. 

Başkan Vekili Önder Yetiş de, Türkiye'de ilk defa bir ilin tamamını kapsayan makro deprem planının yapıldığını söyledi. 3 yıldır titizlikle sürdürülen çalışmaların tamamlandığını ifade eden Yetiş, "Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na araştırmaya verdiği destek ve depreme karşı hassasiyeti nedeniyle teşekkür ediyorum" dedi. 

Çalışmaların önemine işaret eden Başkan Vekili Yetiş, yapılan çalışmaların mikro çapta devam etmesinin Kocaeli için çok faydalı olacağını söyledi. 

Belsa Plaza'da gerçekleştirilen toplantıda MAM bünyesinde çalışan Doç Dr. Serdar Özalaybey tarafından yapılan sunum dikkatle izlendi. Özalaybey, proje sonucunda elde edilen verileri açıklayarak varılan noktayı gösterdi. Özalaybey, Kocaeli açısından büyük önem arz eden projeyle Kocaeli'nde jeolojik ve jeofizik etüdler uygulanarak, zeminin deprem açısından değerlendirildiğini ve buna bağlı deprem tehlikesinin makro ölçekte sismik bölgeleme esaslarına dayalı olarak belirlendiğini söyledi. 

Birtakım deprem senaryoları üzerinden varsayımlarda bulunan Özalaybey, zemine uygun olarak yapılmayan pek çok binanın muhtemel bir depremde tehlike arz edeceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 18:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?