3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

Soba ölümlerine son verecek buluş

İzmitli bir mucit, her yıl onlarca insanın hayatını kaybettiği soba zehirlenmesine çözüm buldu.
İzmit’in Yuvacık Beldesi’nde oturan Bedrettin Biçer isimli emekli vatandaş, televizyonlarda seyrettiği soba zehirlenmeleri ile ilgili haberlerden etkilenerek başladığı çalışma sonrasında geliştirdiği cihaz ile zehirlenmelerin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Bedrettin Biçer, geliştirdiği cihazı önce kendi evinde denediğini ve olumlu sonuç aldığını belirterek, "Bu aleti 1 yıl boyunca kendi evimde denedim. Oldukça masrafsız ve faydalı bir cihaz. Soba borularının baca ile birleştiği yere takılan cihaz, boru içindeki dumanı dışarı atıyor. Küçük bir motor, bir pervane, bir iki rulman ile yaptığım cihaz sıcağa da dayanıklı. Kışın yaptığım denemelerde 90 derece sıcaklıkta bile aletin veriminde en ufak bir kayıp meydana gelmedi. Ayrıca çok basit bir sistem ile saat ayarlı bir duruma getirdim. İstediğiniz saate kurup, istediğiniz kadar çalıştırabiliyorsunuz. Lodoslu havalarda dışarıdan gelecek rüzgarın geri itilmesine de yarayan cihaz yaklaşık 50 milyon liraya mal oldu. Ancak seri üretimlerde bu maliyet çok daha düşebilir" dedi.

Soba borusuna taktığı cihaz ile karbonmonoksit gazının dışarı atıldığını kaydeden Biçer, "Artık onlarca insanımız hayatını kaybetmesin. Eğer iş adamlarımız bana destek olursa bu sistemi daha da geliştirebilirim. Evdeki aletler ile ancak bu kadar oldu. Ama bu sistem bile sorunun çözümüne yeter" diye konuştu.

Askeri fabrikadan emekli olan motor ustası Biçer ayrıca, uçakların iniş takımlarının açılmaması durumunda sorunu çözecek bir projesi olduğunu, ancak havalimanından uçak ölçülerini almasına izin verilmediği için projesinin beklemede olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2005 Cuma 14:36:43
Güncelleme :16 Temmuz 2005 Cumartesi 16:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erhan Altuntaş IP: 88.254.14.xxx Tarih : 18.02.2007 21:52:41
Tebrik ederim. Tam benim kafanda olan bir amcamız. Sorunlara bakıp kalmayan, çözüm üreten, çalışkan amcamız. Allah razı olsun kendisinden. Bu konu ile ilgili benim de bir çalışmam olcak inşallah. Kim demiş bizler yapamayız, edemeyiz diyenler. Yeterki birlik olalım, çalışalım, gerisini Mevlaya bırakalım.