2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Tarihi eser operasyonu

Sakarya'nın Karasu, Kocaali, Kaynarca ve Kandıra ilçelerinde yapılan operasyonlarda, Roma, Selçuklu, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait 131 parça tarihi eser ele geçirildi. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. 

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde balıkçılık ve dalgıçlık yaptığı belirlenen Seyfettin Ö.'nün (49), Karadeniz'de gemi batıklarından çıkan anforaları çeşitli illerde pazarladığı ihbarını alan jandarma, bu şahsı takibe aldı. Karasu yakınlarında şahsın kullandığı 41 T 9001 plakalı aracı durduran jandarma ekibi yaptığı aramada, Cenevizlilere ait anforalar ve çok sayıda tarihi eser ele geçirdi. Balıkçının sorgulaması sonrasında operasyona devam eden ekipler, Seyfettin Ö.'nün iş birliği yaptığı Ekrem E. (51), Kadir A. (49), Mustafa P. (28) ve Hayri K.(43)'yı da gözaltına aldı.
 
Karasu ilçesinde 4 ev ve iş yeri ile Kandıra ilçesinde 7 ev ve iş yerinde yapılan aramalarda Cenevizliler dönemine ait 1 hançer, Osmanlı dönemine ait 1 adet Kur'an-ı Kerim, 8 anfora, 4 gümüş kolye, 4 gümüş sikke, 107 bronz sikke, Bizans dönemine ait 5 stel ile 1 adet küp olmak üzere toplam 131 adet tarihi eser ele geçirildi. 

Tarihi eserlerin ele geçirilmesinin ardından inceleme yapmak üzere Karasu ilçesine giden Adapazarı Müze Müdür Vekili Mürşit Yazıcı ile Arkeolog Semra Bilgin, ele geçirilen malzemelerin Roma, Selçuklu, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait olduğunu belirttiler. 

Öte yandan gözaltına alınan 5 kişi sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 15:51:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?