2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Timsal Karabekir'den konferans

İstiklal Savaşı'nda doğu cephesi komutanı olan Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (GYTE) düzenlenen "Çanakkale'den Cumhuriyete - Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun" konulu konferans verdi.

Timsal Karabekir, "Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ancak bir İngiliz pasaportu ile çıkabildi. Bu şekilde buradan Amasya'ya ve Erzurum'a geçerek, milli mücadelenin ilk adımını attı" dedi.

Timsal Karabekir, babasının arşivinden bazı fotoğrafları da gösterdi. İlgi çeken fotoğraflardan birisi, Karabekir Paşa tarafından 17 Ekim 1915 tarihinde Kerevizdere'de kaleme alınan bayram tebriki oldu. Tebrik kartında, Kazım Karbekir şöyle diyor: "Yarın kurban bayramıdır. Yüzbinlerce müslümanın Kabe'ye yöneldiği bugünde, İngiliz vahşeti, Fransız alçaklığı ile Rus zulmü ve esareti, milyonlarca İslam kardeşimize Kabe-i Muazzama'nın yollarını kapadı. Bu lanetçe davranış elbette gayretullaha dokunacaktır. İslam ordusu pek yakında muzaffer olacaktır. Gelecek yılın bugünlerinde, 450 milyon ehl-i İslam, hür bir şekilde Beytullah'a kavuşacaktır. Her evde, her bucakta tekbirlerle kurbanlar kesilirken, biz de Kervizdere kurbanlarımıza ve şehitlerimize fatihalar gönderelim. Bizler ya şehitlik ya da gazilik duygusuyla Hakk'a bel bağlayalım. Ta ki dinimiz kurtulsun, vatan ebedi şan ve şeref bulsun. Bu mübarek gün vesilesiyle subay ve arkadaşlarımın gözlerinden öper, herkesi tebrik ederim".

Ayrıca Kazım Karabekir'e Trabzon'daki Ermeni Yetimleri Okulu tarafından verilen bir fotoğraftan bahseden Timsal Karabekir, bu fotoğrafın altında "Yetimler babası, kahraman Kazım Karabekir Paşa Hazretleri / Trabzon Ermeni Yetimleri tarafından 9 Eylül 1919" yazdığını söyledi.

Karabekir, "Siz bir milleti soykırım iddialarıyla suçlayacaksınız, sonra da onun hem de Doğu'da komutanlık yapmış bir paşasına, 'Ermeni yetimlerinin babası' diye yazı yazacaksınız. Olur mu hiç böyle bir şey. Siz hiç öldüreceğiniz insanlara doktor, hamile kadınlarına ve çocuklarına süt verir misiniz?" diye sordu.

Timsal Karabekir, doğuda asıl mezalimin Türklere yapıldığını babası Kazım Karabekir'in ağzından, "Allah hiçbir göze benim gördüklerimi göstermesin" sözüyle aktardı. Timsal Karabekir, "Camilerde yakılan çocuk, kadın, erkekler, kazıklara oturtulanlar bunun en canlı örneğidir" dedi.

Programın sonunda tüm izleyicilerle birlikte güftesi ve bestesi Kâzım Karabekir'e ait olan 'Türk Yılmaz Marşı' coşku içinde söylendi.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2008 Pazar 18:47:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?