3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

TÜBİTAK yumurtaları inceleyecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Greenpeace’in iddialarıyla ülke gündemine oturan İZAYDAŞ ile ilgili kamuoyunda oluşan endişelere cevap vermek üzere TÜBİTAK ile işbirliğine gidiyor.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace’nin “kanserojen maddeler içeriyor” iddiası nedeniyle son bir haftadır ülke gündemini meşgul eden İzmit’e bağlı Durhasan Köyü’ndeki yumurtalar, TÜBİTAK tarafından analiz edilecek. İddiaları araştırmak ve konuya açıklık getirmek amacıyla İZAYDAŞ’ın davetlisi olarak Kocaeli'ye gelen TÜBİTAK yetkilileri, Durhasan Köyü ve Alikahya’dan numuneler aldı. Heyete, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve İZAYDAŞ yetkilileri de eşlik etti.

TÜBİTAK heyeti, Durhasan ve Alikahya’nın yanı sıra Kullar, Körfez ve Gölcük bölgelerinden de yumurta numunesi aldı. Heyet, besin zehirlenmesi zincirlemesinde en önemli halkalardan biri olan sütlerde kanserojen madde bulunup bulunmadığı konusuna da aynı bölgelerden alınan süt numuneleri ile açıklık getirecek.

Araştırmayı yürüten TÜBİTAK görevlisi Sönmez Dağlı, laboratuvarlarının 2004 yılında Alman DAPDER firması tarafından akredite edildiğini ve bu tarihten itibaren dioksin analizleri yaptıklarını hatırlattı. Dağlı, “İzmit’teki beş ayrı yerden alacağımız numunelerle yapacağımız analizler sonucunda sanayi kirliliğinden doğan zincirleme besin zehirlenmelerinin haritasını çıkarmaya çalışacağız. İlk etapta yumurta ve sütte dioksin var mı? Önce bu soruya cevap arayacağız. Eğer dioksin varsa tavuğun yediği yemde dioksin taraması yaparız. Bu çalışma yumurtada oluşan dioksinle ilgili olacaktır” dedi. Dağlı sonuçların iki hafta içinde valilik ve İZAYDAŞ’a rapor olarak verileceğini kaydetti.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün de basın mensuplarına 13 Nisan 2005 tarihinde TÜBİTAK’a yaptırdıkları raporu gösterdi. Şengün, araştırmada dioksin/furan değerlerinin standartların çok altında çıktığını vurguladı.



Kenthaber
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 18:29:56
Güncelleme :23 Nisan 2005 Cumartesi 10:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?