3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

Tüpraş ve İgsaş çalışanları iş bıraktı!

TÜPRAŞ ve İGSAŞ Körfez tesislerinde çalışan işçiler, toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

İGSAŞ Fabrikası önünde toplanan bin 400 işçi, işvereni protesto etmek için sabah mesai başlangıcında eylem yaptı. Şu ana kadar işverenle yapılan 6 görüşmede sonuç alamadıklarını söyleyen Petrol İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar, "Bütün iyi niyetli çabalarımıza rağmen işveren toplu sözleşme görüşmelerini Yüksek Hakem Kurulu’na götürdü. Biz işçi temsilcileri olarak her türlü fedakarlığı yaptık. Üreten, hem de en son limitleriyle üreten fabrikamızda bizim haklarımız verilmiyor. İşveren burayı ciklet fabrikası sanıyor. Herhalde alırken buranın ne olduğunu bilmiyordu. Buranın sadece bir gübre fabrikası olduğunu sanıyor. 17 Ağustos 1999 depreminde insanların İzmit’ten neden kaçtığını bilmiyor. Bu fabrikada amonyak var. Bir iki çuvalı bile binlerce insanı tehdit eder. Bu patrona, birim amirleri bu işi adam gibi anlatsın. Burada insanlar hayatları pahasına çalışıyor. Üç kuruşun hesabını yaparak insanların huzurunu bozmayın. İşçilerin 4 teknik emniyetçiyle nasıl bir tehlike altında olduğunu görün ve hakkını teslim edin. Üretiyorsak, kazandırıyorsak bize de hakkımızı verin" dedi.

Yaşar, fabrikada en az 14 teknik emniyetçinin çalışması gerektiğini, ancak bu sayının 4’e düştüğünü ve bazı birimler için yapılması gereken ölçümlerin yapılamamasından dolayı 5 yılda bir olan iş kazasının yılda 13’e çıktığını sözlerine ekledi.

Petrol İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Tüpraş’ta da Toplu Sözleşme görüşmelerinden yılbaşından beri sonuç alınamadığını da söyleyerek, "TÜPRAŞ 16.1 milyar dolar ciro, 82 milyar dolar katma değer ve 650 milyon dolar net kar elde etmiş bir kurumdur. Birileri bu fabrikayı iki yıllık karı karşılığında, birilerine satmak istedi. Mücadele ettik bu satışta kamu yararının gözetilmediğini söyledik ve satışı iptal ettirdik. TÜPRAŞ yine birilerine iki yıllık karına blok satışla peşkeş çekiliyor. Biz buna müsaade etmeyiz, yine iptal ettiririz, yine iptal ettiririz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından işçiler fabrikalarına alkışlar eşliğinde girerek vardiya değişimi yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 12:27:28
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 16:09:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?