30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Tüpraş'tan çevreci üniteler

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 390 milyon dolarlık yatırımla, ekonomiye 1 milyar dolar katkı sağlayacak Tüpraş'taki dizel kükürt giderme ve yeni reformer ünitesinin hizmete giriş törenine katıldı.

Çevreye katkı sağlayan projeleri desteklediklerini belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy'deki santrallere kükürt giderme bacaları takacaklarını söyledi. Bakan Güler, elektrik ve doğalgaz zammı ile ilgili soruları cevapsız bıraktı.

Tüpraş İzmit Rafinerisinde gerçekleşen törene Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, İspanya Büyükelçisi Luis Felipe Fernandez De Le Pena, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Koç Holding CEO Bülent Bulgurlu, işadamları Zeynel Abidin Erdem, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın iş adamları ve Koç Holding yöneticileri katıldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler törende yaptığı konuşmada, yeni ünite için harcanan 390 milyon doların önemli bir meblağ olduğunu ifade ederek, "Bunun ötesinde 1 milyar dolar ekonomiye katılıyor. Fakat ölçülemeyen bir miktar var. Sağlığa ve yaşam kalitesine katkısı. Bu para ile ölçülemeyen bir miktar. Esas anlamlı olanı da bu bakımdan Koç Topluluğunu bu hassasiyetinden dolayı kutluyorum. Zaten Türk sanayisinde Koç Topluluğunun ayrı bir önderlik etme Koçluk görevi de var. Bu geleneği sürdürdüğü içinde başarılı somut projeler ile ayrıca tekrar tekrar tebrik ediyorum" diye konuştu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da yaptığı konuşmada, Koç Topluluğunun son yıllarda iş alanlarını revize ederek enerji, otomotiv, finans ve dayanıklı tüketim gibi sektörlere yoğunlaşma kararı aldığını ve bu karar sonrasında önemli bir adım atarak Tüpraş'ı bünyelerine kattıklarını kaydetti.

Tesis hakkında bilgi veren Genel Müdür Yavuz Erkut, yeni açılan tesisinin Avrupa Birliği standartlarında ürün üretimi için 2.2 milyar dolarlık ana yatırım planının önemli kilometre taşlarında biri olduğunu belirterek, "196 milyon doları dış kredi olmak üzere toplam 390 milyon dolara gerçekleştirilen yatırım şirketimize 150 devletimize 780 milyon olmak üzere yılda 1 milyar dolar katma değer sağlayacaktır. Yeni ünitenin devreye girmesiyle birlikte 2009 yılı itibariyle uygulanacak AB çevre normlarına uygun EURO 5 standartlarında üretim yapabilmenin yanı sıra rafinerilerin gelişmişliklerinin bir göstergesi olan Nelson Kompleksite endeksini de 7.8'e yükselterek Akdeniz Bölgesi'nin en gelişmiş rafinerileri düzeyine ulaştı. Ülkemizde kullanılan düşük kükürt içerikli motorinlerin kullanımından tamamen düşük kükürtlü motorin kullanımına geçilmesiyle atmosfore bırakılan kükürtdioksit emisyonları yaklaşık 700 kat azalarak yıllık 84 bin tondan 120 ton düzeyine inecek" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından tesis hizmete açılırken Bakan Güler ve Mustafa Koç tesisi gezerek bilgi aldı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler törenin bitmesinin ardından gazetecilerin elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı sorusu üzerine, "Bence bugün böyle başarılı bir yatırımın üzerinde duralım. Gerçekten tebrik edilecek, takdir edilecek bir yatırım. En azından 1 milyar dolar ölçülebilir bir katkısı olacak. Biz de benzerini kükürt giderme baca gazları açısından Yatağan, Kemerköy, Yeniköy'de yapıyoruz. Bu çevreye duyarlılıktan dolayı Koç grubunu ve bütün Tüpraş çalışanlarını, bu teknolojiyi buraya taşıyan Türk mühendis ve mimarlarını ayrıca kutluyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 18:54:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?