2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Türk Bilim adamlarından büyük başarı

Britanyalı araştırmacılardan sonra Kocaeli Üniversitesi'nde de diş siniri kök hücresi üretildi. 

Kocaeli Üniversitesi bünyesinde 4 ay önce kurulan Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi, alt yapı ve teknolojik alanda dünyadaki büyük merkezlerle adeta yarışıyor. Hayvan hücre kültürü, insan hücre kültürü, hücre dondurma-saklama, moleküler, flow sitometri ve kalite kontrol, immunohistokimya ile mikroskopik görüntüleme ünitesinden oluşan toplam 7 farklı laboratuarın bulunduğu merkezde çoğu doçent ve yardımcı doçent olmak üzere toplam 8 akademik personel görev yapıyor. 

Kuruluş amacı, kök hücre, hücresel tedaviler, doku/organ mühendisliği ve gen tedavileri konusunda araştırma yapmak olan merkezde önemli projeler üretiliyor. Büyük üniversitelerle adeta yarışan merkezde, Türk bilim adamları, dünyada ilk kez insan embriyonu kopyalayan Britanyalı araştırmacıların sinir kök hücresi ürettiklerini açıklamalarının ardından, diş siniri kök hücresi üretmeyi başardı. 

Laboratuarda yapılan çalışmaları gösteren Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, merkezin dünyada büyük üniversitelerde bulunan teknolojik donanıma sahip olduğunu ifade ederek, "Dünyada ne yapılıyorsa Kocaeli'de de yapabiliyoruz" dedi. 

Karaöz, Türkiye'de ilk kez diş siniri kök hücresi üretmeyi başardıklarını belirterek, "Bizim çalışmalarımız sağlık alanında büyük çığır açacak nitelikte. Diş siniri kök hücresini uzun süren çalışmalarımızdan sonra üretmeyi başardık. Elimizde çok sayıda büyük projeler var. İnsanların yağ dokusu, kordon kanı, kemik iliği, hamile kadınların plesanta sıvısı gibi çeşitli bölgelerden aldığımız kanlarla karaciğer, böbrek, kemik, kıkırdak gibi önemli organlara ait kök hücrelerini üretmeyi başardık. Genetik alanda çalışmalarımız hızla devam ediyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 13:03:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?