2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Ulaşım Platformu başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Büyükşehir Belediyeleri Ulaşım Platformu Kocaeli'nde başladı.

Toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bugün insanlığın önündeki en büyük problem küreselleşme, en önemli küreselleşme problemi ise kentselleşmedir" dedi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, meydana gelen ulaşım aksaklıklarının zenginliğin Türkiye'nin dört bir yanına yayılmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Doğudan batıya hızlı bir göç olduğunu kaydeden Yıldırım, "Altyapı bu hızla yapılmadığı için ulaşımda problemler ortaya çıkıyor. Türkiye nüfusunun büyük bir kısmı İstanbul'da yaşıyor. Bugün insanlığın önündeki en büyük problem küreselleşme, en önemli küreselleşme problemi ise kentselleşmedir. Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlarımızın yerleştiği ve çok ciddi altyapı problemleri olan Türkiye'nin en büyük kentidir İstanbul. Öylesine bir kentleşme olgusunu yaşıyoruz ki plan yapmamıza bile fırsat kalmıyor. 1-2 senede şehir içinde şehir oluşuyor. Bunun tek sebebi zenginlik noktalarını yurdun her köşesine yaymayı başaramamamız. Eğer bir ülkenin ticaretinin, sanayisinin yarısına yakını bir ilde ve onun civarında oluşuyorsa burada bir yanlışlık vardır. Eğer zenginlik merkezlerini Ankara'nın doğusuna da oluşturabilseydik zamanında, bu nüfus hareketi doğudan batıya olmayacaktı. Bununla beraber kalkınmamız, altyapımız, ulaşım ile ilgili sorunlarımız da bu kadar çetin hale gelmeyecekti. Kentleşme itibarı ile Türkiye yüzde 65'in üzerine çıktı. Bu bir gerçek ve bu bir sonuç. O halde çözümleri de bu çerçevede çözmek gerekiyor" dedi.

Ulaşımda kombinasyonunun oluşturulması gerektiğine değinen Binali Yıldırım, "Deniz, kara ve demir yolu taşımacılığının birbirine entegre edilmesi gerekiyor. Kalkınma ve milli gelirin artması ile birlikte ferdi araç kullanımında hızlı bir artış yaşanıyor. Bir ayda Türkiye genelinde trafiğe çıkan araç sayısı 90 binin üzerinde. Sıralamaya bakıldığında İstanbul birinci, Kocaeli ilk 5 içinde. Demek ki bir yanda araç girişi devam ediyor. Ama buna rağmen ulaşım altyapısı aynı şekilde, aynı hızla gelişmiyor.

Yapılması gereken toplu taşımaya özentiyi artırmak. Sadece toplu taşımayı özendirmekle yetmez, çeşitlendirmek gerekiyor. Kombine taşımacılığı uygulamak gerekiyor. Bu toplu taşıma sistemi konforlu hale getirilmeli ki vatandaşlar araçlarını bırakıp buraları tercih etsin" diye konuştu.Bakan Yıldırım ulaşım problemlerinin dünyanın en zengin ülkelerinde de yaşandığını sözlerine ekledi.

Toplantıda, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bakan Binali Yıldırım'a Kocaeli'nin simgesi olan saat kulesi tablosu hediye etti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 23:44:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?