30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Ulusal Kalite Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve TÜSİAD tarafından bu yıl 15'incisi düzenlenen 'Ulusal Kalite Ödülü' töreninde, ödüller sahiplerine verildi.

Mükemmellikte Süreklilik Ödülü'nü Bosch Sanayi ve Tic. A.Ş. Bursa Dizel Enjektör Fabrikası ve Kocaeli Sanayi Odası, 'İşletmeler Kategorilerinde' Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü Rexam Paketleme Sanayi A.Ş., Ulusal Kalite Başarı Ödüllerini ise Çimtaş Boru İmalatları ve Tic. Ltd. Şti, Kütahya Porselen Sanayi A.Ş. ve Soyak Yapı İnşaat Sanayi Tic.A.Ş. kazandı.

Kalite'nin şampiyonları ödüllerini, 16. Kalite Kongresi çerçevesinde düzenlenen törende KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'dan aldı. Ulusal Kalite Ödülleri'nin, Türkiye'nin kalite alanındaki en büyük kalite etkinliği olduğunu belirten Kalite Ödülü Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan, "Bu yıl Ulusal Kalite Ödüllerinin 15'inci yılı. Ulusal Kalite Ödülleri, ülkemizde kalite bilinçlenmesinin artması ve toplam kalite yönetim felsefesinin yaygınlaştırılmasında kuşkusuz önemli rol oynamaktadır" dedi.

Ulusal Kalite Ödülü'nde Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı'nın Avrupa Kalite Ödülü'nde kullandığı 'Mükemmellik Modeli' kriterlerinin esas alındığını ifade eden Kaylan, "Geçen 15 yılda ödül sürecine 193 kuruluş başvurmuştur. Ödül sürecine katılım, sektörel yayılım ve çeşitlilik açısından sevindirici olmakla beraber, sayısal olarak oldukça azdır. Şimdiye kadar 26 başarı, 17 büyük olmak üzere toplam 43 ödül verilmiştir" diye konuştu.

Öz değerlendirme ve kalite ödül sürecinin yoğun bir çaba gerektirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan, "Ödül sürecinin kurumsal gelişmeyi ve sürekli iyileştirmeyi sağlayan, katma değeri yüksek ve maliyet etkin bir öğrenme ortamı olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla tüm bu çabalar zaman içerisinde fazlasıyla kendisini ödemektedir" dedi.
Kurumların geleceğe yatırım yapabilmesi, rekabet güçlerini artırabilmesi, ülkelerinin sürdürülebilir kalkınmasında söz sahibi olabilmesi için zaman kaybetmeden mükemmellik yolculuğuna başlamalarının en akılcı yaklaşım olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan, "Ulusal Kalite Ödülleri konusunda, ülkemizde kazanılan başarıların yanısıra, uluslararası düzeyde de benzer başarılar kazanılmaktadır. Kuruluşlarımız, 1996'dan başlayarak bugüne kadar, Avrupa'da beş büyük ödül ve dokuz başarı ödülü kazanmışlardır. Türkiye'nin İngiltere'den sonra Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü en fazla kazanan ülke olması, Avrupa'nın geleceğine en fazla özen gösteren şirketler arasında ülkemizdeki kurumların da yer aldığının somut bir göstergesidir. Türkiye'nin bir dünya markası olabilmesinin bir göstergesi de, bu tür kalite başarılarının artmasıdır" diye konuştu.

Mükemmellik yolculuğunda zirveye tırmanmak kadar, sürdürülebilir rekabet güçlerinin korunması ve zirvede kalınmasının son derece önemli olduğuna değinen Kaylan, "Bu yolculuk kuşkusuz ödül almakla sonlanan bir yaklaşım değil, bir yaşam tarzı olmalıdır" dedi.

İşletmeler Kategorileri'nde finale kalan Birmot Birleşik Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş., Bolu Çimento Sanayi A.Ş., Bursagaz A.Ş., Çimtaş Boru İmalat ve Ticaret Ltd.Şti, Kütahya Porselen A.Ş. , Rexam Paketleme Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Soyak Yapı İnşaat Sanayi Ticaret AŞ saha ziyaretlerinde EFQM Mükemmellik Modeli kriterlerine göre değerlendirildiler. Ödüle hak kazanan kuruluş, akademisyenler ve toplam kalite yönetimi uygulayan kuruluşların üst düzey yöneticilerden oluşan ödül jürisi tarafından kararlaştırıldı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 23:24:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?