30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Üniversiteli temizlikçiler geliyor

Kocaeli Üniversitesi’nde bu yıl ‘temizlikçi’ yetiştirmeyi amaçlayan bir bölüm açılıyor. Teorik ve pratik açıdan temizliği öğrenecek mezunlara, çöp toplama ve işyeri temizliği yapan şirketlerde iş garantisi de sağlanacak.

YÖK, Kocaeli Üniversitesi meslek yüksek okulu bünyesinde “çevre temizlik hizmetleri programı” açılmasını onayladı. Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Hıdır Akpınar, mezunların, belediyelerin çöp ve çevre temizliğini devrettiği şirketlerle, plaza, hastane, okul gibi yerlerin temizliğini yapan şirketlerde görev yapacağını anlattı, “Temizlikçi mi olacağım, diyenler ve bu işi küçümseyenler bu okula gelmesin” dedi.

Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Hıdır Akpınar, temizlik işinin Türkiye’de geniş bir hizmet sektörü haline geldiğini, faaliyet gösteren 3 bin temizlik şirketinde kayıtlı 700 bin personel çalıştığını açıkladı.

Sektörde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Akpınar, Türkiye’de açılan ilk Çevre Temizlik Hizmetleri Programı ile temizlik sektörünün ihtiyaçlarını üniversite mezunu elemanlar ile karşılamayı hedeflediklerini belirtti.

TEMİZLİKÇİLERİ YÖNETECEKLER
Temizlik sektörü incelendiğinde elemanlarının eğitim sorunlarının dikkat çektiğini ifade eden Akpınar, personelin pekçoğunun hijyen konusunu, hangi atıkların nereye atılacağını ve kişisel korunmayı bilmediğini vurguladı.

Akpınar, Çevre Temizlik Hizmeti Programı için yaklaşık 1,5 yıl araştırmadan sonra, sektör yöneticileriyle bir araya gelerek, ders programı oluşturduklarını, YÖK’den onay aldıklarını ve eylül ayında 50 öğrenciyle eğitime başlayacaklarını bildirdi.

Yrd. Doç. Hıdır Akpınar, mezunların, temizlik şirketlerinin yönetiminde görev alacak ve temizlik elemanlarını eğitebilecek konumda olacağını, programın altyapısı için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve atık yakma fabrikası İZAYDAŞ ile de protokol yapılacağını açıkladı.

Öğrencilerin haftada bir gün İZAYDAŞ’da uygulamalı ve teorik eğitim alacağını kaydeden Akpınar, mezunların yapacağı işi şöyle anlattı:

MEZUNLARA İŞ GARANTİSİ SAĞLANDI
“Belediyeler artık çöpleri temizlik firmalarına toplatıyor, temizlik işlerini taşeron firmalara yaptırıyor. Bu firmaların da artık iş bilen ya da eğitimli elemanlarca yönetilmesi gerekiyor. Plazalar arttı, büyük iş merkezleri, hastaneler, okulların temizliği taşeron firmalarca yapılıyor. Bunların başında olacak, eğitecek kişiler bu programdan mezun edilecek.”
Çevre Temizlik Hizmetleri Programını açmadan protokollerini yaptıklarını ve iş garantisi sağladıklarını bildiren Akpınar, şöyle devam etti:

“İş garantili bir bölüm. Her yıl 50 öğrenci alacağız ve 50’ye yakın öğrenciyi mezun edeceğiz. TESHİAD ile her yıl 50 öğrencinin istihdam edilmesi yönünde protokol imzaladık. Dernek, okulun altyapısına, eğitimlere ve öğrenci stajlarına teknik destek verecek, programın gelişmesi için bizimle birlikte çalışacak.”

TEMİZLİKÇİLİĞİ KÜÇÜMSEYENLER GELMESİN
Türkiye’de istihdam sorunu olduğuna dikkati çeken Akpınar, bu programa katılacak öğrencilerin mesleklerini benimsemeleri ve sevmeleri gerektiğini de belirterek, “Temizlikçi mi olacağım, diye düşünenlerin buraya gelmemesini, ‘Mesleğimi en iyi şekilde yapacağım, mesleğimde en iyisi olacağım’ diyen öğrencilerin gelmesini arzuluyoruz” diye konuştu.

Yrd. Doç. Akpınar, 2 yıllık programın ilk yılında temizlik teknolojisine giriş, temizlik ürün kullanımı ve denetimi, atık yönetimi, çevre kimyası, organik kimya, hijyen yönetimi, ilkyardım gibi derslerin verileceğini, ikinci yıl ise bu derslere temizlik uygulama teknikleri, temizlik hizmetleri yönetimi, temizlik kimyasalları, işçi sağlığı ve iş güvenliği, çevre mevzuatı, atık toplama ve taşıma yöntemleri, atıkların değer ve geri kazanımı, ilaçlama ve zararlı canlılarla mücadele sistemlerinin ilave edileceğini bildirdi.



NTV
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 15:48:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?