5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

'Üsküdar Faciası' şehitleri anıldı

1 MART ÜSKÜDAR FACİASI'NDA HAYATINI KAYBEDENLER TÖRENLE ANILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 1 Mart Üsküdar Faciası'nın yıl dönümünde, 500 kişiye mezar olan vapurun battığı Derince açıklarında anma töreni düzenledi.

Gazi Lisesi'ndeki anma törenine, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, faciada hayatını kaybedenlerin yakınları ve öğrenciler katıldı. Törende, kazada ölen öğrencilerin isimleri okunarak gökyüzüne balonlar bırakıldı. İkinci tören ise vapurun sulara gömüldüğü saat olarak kayıtlara geçen 12.30'da başladı. Atatürk vapurunda düzenlenen törende bir konuşma yapan Başkan Karaosmanoğlu, 1 Mart 1958'de Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz faciasının yaşandığını, bu hadisenin İzmitlilerin yüreğinde önemli yaralar açtığını söyleyerek, "Bu kazanın en büyük sebebi fakirlikti. Evet bazı küçük tedbirler alınsa bu facia olmayacaktı ama imkanlar kısıtlıydı. Ancak şimdi körfezin iki yakasında çok modern ve konforlu deniz otobüsleri hizmet veriyor. İmkanlarımız arttıkça insanımıza daha iyi hizmet veriyoruz. Dilerim ülkemiz ve İzmit'imiz bir daha böylesi facialar yaşamaz" dedi.

Kazada babası ve iki ablasını kaybeden Nuray Büyükarman'ın o gün yaşadıklarını anlattığı konuşmanın ardından, Üsküdar şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Karaosmanoğlu ve faciada hayatını kaybedenlerin yakınları, Derince açıklarında demirleyen vapurdan denize karanfil ve çelenk attı. Törende ayrıca Cem Fakir tarafından hazırlanan "Üsküdar Vapuru" isimli belgesel gösterildi.

1 Mart 1958 tarihinde İzmit Körfezi'nde fırtınaya yakalanarak batan vapurda çoğu öğrenci yaklaşık 500 kişi boğularak ölmüştü.

1 MART ÜSKÜDAR FACİASI'NDA HAYATINI KAYBEDENLER TÖRENLE ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2010 Pazartesi 15:19:01
Güncelleme :2 Mart 2010 Salı 10:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?