6
Mayıs
2024
Pazertesi
KOCAELİ

Üsküdar vupuru şehitleri anıldı

ÜSKÜDAR VUPURU ŞEHİTLERİ ANILDI

İzmit-Karamürsel arasında öğrenci taşırken batan Üsküdar vapurunda şehit olanlar, Kocaeli'nde düzenlenen törenle anıldı.

1 Mart 1958 yılında batan Üsküdar vapurunda şehit olan 400'e yakın öğrenci ve vatandaş, facianın yaşandığı yerde denize çelenk ve karanfiller atılarak anıldı. Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil deniz kazası olarak tarihe geçen Üsküdar vapuru faciasını anma törenine, kazada öğrencilerini kaybeden İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Enstitüsü öğrencileri katıldı.

Marinada düzenlenen törene; Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Guni, Vali Yardımcısı Ali Sözen, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yazıcı ve öğrenciler katıldı. Vali Yardımcısı Mustafa Guni, "Karamürsel'den İzmit'e öğrenci taşıyan gemi, Derince açıklarında şiddetli rüzgar sebebiyle battı. Kazadan 40 civarında vatandaşımız kurtuldu. Kazada ölenlerin büyük kısmı İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Enstitüsü öğrencileriydi. Bütün şehitlerimizi saygı ve rahmetle

anıyoruz" dedi.

 

"KAPTANIMIZIN MEZARINI ARIYORUZ"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yazıcı, faciadan kurtulan Hikmet Ağaç Koparan isimli vatandaşın anlattıklarını paylaştı.

Kazada hayatını kaybeden gemi kaptanı Mehmet Aşçı hakkında konuşan Sivil İnisiyatif Platformu Başkanı Numan Gülşah ise, "Kazada gemi kaptanı Mehmet Aşçı çok büyük çaba sarf etti ancak gücü gemiyi kurtarmaya yetmedi. Kaptanın kazadan 14 gün sonra çıkarılması üzerine, halk kaptanın gemiyi terk ettiğini düşündü ve kaptanın evini basarak ailesini darp etti. Bunun üzerine kaptanın cesedi ailesinin bile bilmediği bir yere defnedildi. Bugün ailesinin talebi üzerine kaptanımızın mezarını arıyoruz. Cenazenin

Örcün Köyü Osmanlı Mezarlığında olabileceğini öğrendik. Kızları ile DNA testi yaparak kaptanımızın mezarına ulaşmak istiyoruz" diye konuştu.

Protokol ve öğrenciler, törenden sonra Atatürk vapuruna binerek facianın yaşandığı noktaya gitti. Vapurda kazayla ilgili ile belgeselleri izleyen öğrenciler ve protokol, denize karanfil ve çelenkler bıraktı.

ÜSKÜDAR VUPURU ŞEHİTLERİ ANILDI
ÜSKÜDAR VUPURU ŞEHİTLERİ ANILDI
ÜSKÜDAR VUPURU ŞEHİTLERİ ANILDI
ÜSKÜDAR VUPURU ŞEHİTLERİ ANILDI
ÜSKÜDAR VUPURU ŞEHİTLERİ ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2011 Salı 14:19:04
Güncelleme :2 Mart 2011 Çarşamba 00:40:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?