2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Yahya Kemal şiirleriyle anıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden Yahya Kemal Beyatlı'yı vefatının 50. yıldönümünde andı.

Büyük şairin vefatının 50. yılı ve "2008 Yahya Kemal Beyatlı Yılı" münasebetiyle Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kendi Gök Kubbemiz Altında Yankılanan Ses: Yahya Kemal" adlı programa, Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mustafa Çöpoğlu, Dr. İbrahim Kahraman, Büyükşehir Belediyesi'nin üst seviyede yöneticileri ile çok sayıda öğrenci katıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mustafa Çöpoğlu, Yahya Kemal Beyatlı'nın dünyanın en sanatkar şairlerinden biri olduğunu söyledi.

Çöpoğlu, şairin, uzun yıllar yurt dışında yaşamasına rağmen, hem kültürel, hem de siyasi bakımdan Türk geleneklerinden, Türk zihniyetinden uzaklaşmadığını kaydetti. Yahya Kemal'in Fransız edebiyatçılarını çok yakından tanıdığı halde, divan şiirinin estetik değerlerine sadık kaldığını ifade eden Dr. Çöpoğlu, "Arapça ve Farsça çalıştı. Aziz İstanbul'a, cami avlularına, tarihimize, maneviyatımıza geri döndü. Kendi Gök Kubbemiz'e geri döndü" dedi.

Yahya Kemal'in şiirlerinin her mısraını, her kelimesini, her hecesini, her harfini adeta bir kuyumcu terazisinde tartarak yazdığını kaydeden Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Çöpoğlu, "Onun şiirleri bir büyü, bir sihir gibidir. Klasik şiirin kılı kırk yaran inceliklerini de, modern şiirin estetik yoğunluğunu da Yahya Kemal şiirinde bir arada buluyoruz. Çok yönlü, muazzam bir sanatçıydı. Yahya Kemal, ruh yüceliğinin, medeniyet azametinin, şehirli asaletinin, tarih şuurunun ve sanat bilincinin müstesna bir temsilcisidir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Yahya Kemal Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kazım Yetiş'in yönettiği ve edebiyatçı-yazar Mehmet Nuri Yardım ile yazar Muhterem Yüceyılmaz'ın katıldığı panele geçildi. Kazım Yetiş, Yahya Kemal'in hayatı hakkında bilgiler verdi. Ardından yazar Muhterem Yüceyılmaz, Yahya Kemal'in şiirlerindeki ahenge dikkat çekerek, büyük ustanın tüm şiirlerinde bu estetiği görmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Mehmet Nuri Yardım ise, "Bu program bize Yahya Kemal gibi son derece önemli bir şairimizin unutulmadığını gösterdi. Bu yıl Yahya Kemal yılı olduğuna göre Büyükşehir Belediyemiz bu program ile yılı taçlandırmış oldu" şeklinde konuştu.

Yıldırım, Yahya Kemal Beyatlı'nın şair kimliğinin yanı sıra nesir kitaplarına da imza attığını söyledi. Panelin ardından Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri konuklara şiir okudu. Program, solist Bekir Ünlüataer'in Yahya Kemal'in şiirlerinden bestelenmiş şarkıları seslendirmesiyle sona erdi. Ayrıca Yahya Kemal Enstitüsü'nün katkılarıyla SDKM fuayesinde "Yahya Kemal'e dair" adlı özel sergi açıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de anma programına katılan vatandaşlara ücretsiz olarak Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirlerin yer aldığı "Kendi Gök Kubbemiz" adlı şiir kitabını dağıttı.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 18:03:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?