30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Yeni yıla grevde giriyorlar

Türkiye Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikasına (OLEYİS) Genel Sekreteri ve Marmara Bölge Şube Başkanı Mehmet Emin Ünal, Kocaeli Üniversitesinde yaklaşık 10 aydır örgütlenme ve hak arama mücadelesi yürüttüklerini, toplam 90 işçinin çalıştığı Derbent Uygulama Oteli, İktisat Fakültesi Kantini, Öğrenci Evi Kantini, Öğretim Üyeleri Restoranı, Tıp Fakültesi Hastanesi Kantini ve Tıp Fakültesi Öğrenci Kantini’nde grev başlattıklarını söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki belgesini aldıktan sonra toplu iş sözleşmesi sürecinin başlatıldığını ifade eden Ünal, rektörlüğün tutumunun görüşme sürecini tıkadığını, örgütlenmenin başladığı günden bu yana 75 işçinin taşeronlaştırma başta olmak üzere “çeşitli baskı ve yıldırma politikalarıyla” işten çıkarıldığını iddia etti.

İşverenin Kocaeli 1. İş Mahkemesi’ne “greve tedbir koymak” için dava açtığını, ancak davanın sendika lehine sonuçlandığını belirten Ünal, grevden başka yol kalmaması üzerine mücadeleyi başlattıklarını söyledi.

Ünal, “Bizim talebimiz ekonomik iyileştirmelerde, ortalama 550 YTL maaş alan üyelerimiz için ilk altı ay için yüzde 10, ikinci altı ay için ise yüzde 7 oranında zam yapılmasıydı. Rektörlük ilk etapta bu teklifimizi kabul etti, tutanak tuttuk, ancak rektörlük, oturumlara katılmayarak bu süreci başlattı” dedi.

Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğlenmek, dansöz getirip oynatmak için hazırlıklarını yapmışlar. 150 YTL karşılığında insanları eğlendirmek için program yapanlar, işçiyi bu halde görmezden gelip, çekip gittiler. Bugün bizim için diğer günlerden farksız, ama böyle bir günde greve başladığımız için bugün daha önemli bir hal aldı. Mutluyuz, inanıyoruz ve kazanacağız.”

İş yerlerinin önüne “Bu iş yerinde grev var” yazılı pankartlar asarak ‘grev nöbeti’ başlatan sendika üyeleri, Derbent Uygulama Oteli önünde teneke içinde yaktıkları ateşle ısınmaya çalıştı.

Öte yandan yılbaşı eğlencesi için otele çeşitli illerden gelen konuklar, grevdeki işçilerin yanında olduklarını bildirerek, destek olmaya çalıştı.

aa
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 22:24:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?