30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Yuvacık Barajı yine alarm veriyor

Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan, ancak kuraklık nedeniyle suyu tükenen Yuvacık Barajı’nı son yağışlar da doldurmadı.

Geçen yıl aynı tarihte doluluk oranının yüzde 70'i bulduğu Yuvacık Barajı’nda son yapılan ölçümlerde su seviyesinin yüzde 36.6 olduğu belirlendi. Yetkililer, etkili yağış olmaması halinde Kocaeli bölgesinin önümüzdeki aylarda yine susuzlukla karşı karşıya kalacağını söyledi.

İzmit’te CHP'li Sefa Sirmen’in belediye başkanlığı döneminde yap- işlet-devret modeliyle yaptırılan ve yüksek maliyeti nedeniyle birçok davaya da konu olan Yuvacık Barajı’nda geçen yıl aralık ayında kuraklık nedeniyle barajın dibi görünmüştü. Barajdaki su tükenince, tüm kentte su kesintileri başlamış, özellikle Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kuruluşlar da su alamayınca büyük tartışmalar yaşanmıştı.

Son yağışlar ve karların erimesiyle barajda su birikmeye başladı. Ancak bu da yetersiz kaldı. İzmit Su İşletmesi Genel Müürü İlhan Bayram, şu anda barajda 20 milyon metreküp civarında su bulunduğunu, bunun da baraj kapasitesinin yüzde 36.5’i olduğunu söyledi. Bayram, diğer kaynaklardan su alınmaması halinde bunun ancak kentin 2 aylık su ithiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Küresel ısınma bizim bölgemizde de önemli ölçüde hissediliyor. Biz bahar yağışlarından ümitliyiz. Önemli olan barajda mayıs ayına dolu olarak girilmesidir. Su istenilen seviyede değil. Ama mayısta yağış alınıp dolu olarak yaza girilirse risk büyük ölçüde atlatılmış olur. Yaşanan su krizinden sonra aldığımız önlemlere aynı şekilde devam ediyoruz. İSKİ’den aldığımız suyun dışında Gökçedere’den ve bölgemizdeki yerel kaynaklardan su almaya devam ediyoruz.” 

Bayram, bu yıl Sapanca’dan barajın arıtmasına yeni bir hat çekilerek buradan da takviye su alınacağını belirtirken, vatandaşların da suyu çok ekonomik kullanmaları gerektiğini söyledi. Bayram şöyle devam etti:

“Ne kadar ekonomik kullanırsak su sıkıntısı o kadar az hissedilir. Örnek verirsek Kocaeli’de kişi başına düşen su tüketimi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Yani suyu biraz rahat tüketiyoruz. Bir musluğun contasının değiştirilmemesi halinde, damlayan su yaklaşık bir ay içersinde 4 metreküplük kayıp demek. Bunun vatandaşa maliyeti de 5 bin YTL’nin üzerindedir. 490 binin üzerinde abonemiz var. Bunların beşte birinin evinde 1 musluk aktığını düşünürsek 100 bin abone eder. Bu da 400 bin metreküp su demektir. Sadece conta değiştirilerek de önlem alınabilir. Bu da Kocaeli’nin 1- 1.5 günlük suyu demektir.”
Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2007 Perşembe 11:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?