5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

SONBAHAR SAPANCA'DA KEYFE DÖNÜŞÜYOR

Sapanca Adapazarı’nın en güzel ilçelerinden... Hem Ankara’ya hem de İstanbul’a yakın konumuyla, havaların güzel gittiği şu günlerde hafta sonu kaçamaklarına ev sahipliği yapıyor.

Sunduğu alternatif spor imkanları, doğa güzellikleri ve sakinliği ile misafirlerini dinç bir şekilde uğurluyor.

Sonbaharın kendini kışa bıraktığı ama havaların serin yaz günlerini aratmadığı şu günlerde, Sapanca şehirden uzaklaşmak ve kendini doğaya bırakmak isteyenlerle doluyor. Özellikle Sapanca’ya çok yakın olan Maşukiye, sunduğu leziz alabalık ile midesine düşkünlerin gözünü, gönlünü doyuruyor.

Maşukiye çevrenin en turistik yeri
Sapanca’da gezilecek yerler, göl çevresi ve dağ köyleri olarak ikiye ayrılıyor. İlçe merkezi ve çarşısı gölün hemen kenarında bulunuyor. Sapanca’nın Mahmudiye, Kırkpınar, Yanıkköy, Kurtköy gibi köylerinde yapılan piknik ve yürüyüş; ağaçlar arasındaki restoranlarda yemek yemek, şehrin karmaşasını unutturuyor. Eğer Sapanca’nın doğal güzelliğine vurulur da günübirlik gezi bana yetmez derseniz; konaklamak için çok güzel hem küçük butik oteller hem de büyük tesisler mevcut...

Bağlı olduğu ilçeyle adaş olan Sapanca Gölü, İzmit Körfezi ve Adapazarı havzası arasında yeralıyor. Göl kenarındaki kafelerde yapılan uzun hafta sonu kahvaltıları, trekking, gölde kano seferleri vaktin nasıl geçtiğini fark ettirmiyor. Sapanca’da göl haricinde, dağ köylerinde rastlayabileceğiniz Yanıkdere, Kuruçay, İstanbul Deresi, Balıkhane, Karaçay, Keçi Deresi gibi birkaç dere ve çay da bulunuyor. Çevrenin en turistik ve en ünlü yeri, Maşukiye. Maşukiye Adapazarı’na değil, İzmit’e bağlı bir ilçe. Maşukiye’de Yanıkdere’nin geçtiği toprak yolun etrafında çok sayıda alabalık restoranı ve hediyelik eşya tezgahları bulunuyor. Maşukiye’ye gelirken sırasıyla Mahmudiye, Kırkpınar, Kurtköy, Yanıkköy köylerinden geçiliyor.

Nasıl gidilir?
Sapanca Ankara’ya 320, İstanbul’a 150 km uzaklıkta. İstanbul’dan gelirken D100 karayolunda bir saat ilerledikten sonra İzmit’i geçince karşınıza çıkacak, Sapanca sapağından güneye dönün. Gişelerden geçin. Sağa dönerseniz, Sapanca’nın çarşısına ve sahilyoluna yani göl kenarına yayılmış tesislere ulaşabilirsiniz. Sola yani İstanbul tarafına dönerseniz, Sapanca’nın Mahmudiye, İlmiye, Kırkpınar gibi köylerine gidebilirsiniz. Maşukiye ile Sapanca arası ise 8 km. Otomobil kullanmaktan ve trafikten sıkılanlar için İstanbul’dan ve İzmit’ten kalkan Adapazarı treniyle keyifli bir yolculuk var.

Ne yenir?
Kiremitte tereyağı ile pişirilmiş alabalığın tadı damağınızda yer etmeden Sapanca’dan dönmek büyük bir eksiklik olur. Ama hava soğuk değilse, açık havada tahta masalarda yemeyi tercih edin. Üzerinde eritilmiş kaşar peyniri ve mantarlı, domatesli ya da soğanlı soslarla servis edilmişse tadına doyamayacaksınız.

Vatan
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 10:59:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?