5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

23 yıldır böbrek bekliyor

Böbrekleri çalışmadığı için 23 yıldan bu yana diyalize girerek yaşamını sürdüren ve böbrek nakli çabaları 4 kez olumsuzlukla sonuçlanan Necmettin Karaca (48), “Benim kadar uzun süre diyalize bağlı yaşayan var mıdır bilmiyorum ama artık peşini bıraktım. Organ naklinden de umudum yok” dedi.

Adapazarı'na bağlı Çökekler köyünde yaşayan Karaca, uzun yıllar böbrek hastalığıyla mücadele eden biri olarak, ümidini yitirmek üzere olduğunu belirten Karaca, 23 senede 4 kez, organ nakli umudu doğduğunu, hepsinin başarısızlıkla sonuçlandığını kaydetti.

Binlerce böbrek hastasının tek çaresinin, organ bağışlama bilincinin artmasına bağlı olduğunu dile getiren Karaca, şunları söyledi:

“Organ naklinin artması için, organ bağışı sistemini tersine döndürerek, bağışlayanın değil, bağışlamayanların, bildirimde bulunması ve bu konuda yasal düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Yoksa, bu her yıl 7 bin kişinin ölmeye devam edeceği bir hastalık olarak sürecek. Artık sadece bizi ve hayatımızı değil, yakınlarımızın da hayatını zehir ettiğimizi herkesin bilmesini isterim.”

23 SENEDE 4 BÖBREK NAKLİ GİRİŞİMİ DE YARIM KALDI

İlk böbrek nakli girişiminin, dokusu uyuşan annesinden nakledilecek böbrekle başladığını, ancak bütün hazırlıkların ardından son anda ortaya çıkan sarılık hastalığı nedeniyle gerçekleşmediğini kaydeden Karaca, sözlerine şöyle devam etti:

“Doktorların (doku uyuşmaz) dediği eşimin testleri olumlu çıktı. Yüzde yüz dokumuz uydu. (Akrabalık bağınız olmadığı halde dokunuzun uyması bir mucize) dediler. Nakil hazırlıkları başladı. Ancak son testte eşimin böbreklerinden birinin yüzde 25 daha az çalıştığı ortaya çıktı. Nakil ümidim bu sefer de yarıda kaldı.”

Daha sonra, İstanbul'da iki kez kadavradan sıraya girdiği böbrek nakli girişiminin de gerçekleşemediğini bildiren Karaca, “Aradan birkaç yıl daha geçti. Bu sefer Cerrahpaşa'dan çağırdılar. Yine gittik, yine olmadı, geri döndük. 23. seneyi de tamamlamak üzere olduğumuzdan artık peşini bıraktım. Çünkü artık ümit görmüyorum” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2007 Pazartesi 15:17:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yalçın mızık IP: 88.229.86.xxx Tarih : 19.07.2007 14:58:17
ALLAH bütün böbrek hastalarına şifa versin tabiki rabım dert verip derman artmasın zor ben gercekten bir insanın saglıgının düzelmesini canı gönülden isterim gerkirse bagışlarım ama bendgercekten işini kaybetmiş 1 çoçukla ortadakalmış hiçbir madi destegi olmayan biriyim ben şimdi desemki ben hadi bir böbregimi bir kardeşime bir anneye bir babaya bagışlasam sonra ben saglık sorunu yaşadıgım zaman ne olcak ama bana gercekten bir iş imkanı sunacak biri olursa o kişiye böbregimi bagışlarım ama dikat edin ben bir para yardımı talep etmiyorum sadece iş imkanı talep ediyorum bende yaşamak için birşeyleri feda etmemin gerektigini bliyorum eger ilgilenen olursa kan gurubum a negatif böbregim bir insanı yaşatcaksa ve benide aileme baka bilecek iş imkanı yaratacaksa feda olsun bakın türkiyenin nereye gitigini görün ama inanın yinede söylüyorum parasal yönden birşey istemem sadece iş imkanı calışarak işte bu benim caresizligimin bir fotarafıdır lütfen beni anlayın saygılarımla