7
Mayıs
2024
Salı
SAKARYA

5 bin bina tek tek incelenecek

Sakarya'da orta hasarlı 1300 binadan sonra sırada 1998'den önce inşa edilmiş yapılar var. Vali: 5 bin bina tek tek incelenecek.

Sakarya’da güçlendirmesi yapılmamış orta hasarlı 1300 haneye yönelik elektrik, su ve doğalgaz kesme operasyonu sürüyor. Vali Mustafa Büyük’ün hedefi ise daha büyük: “2012’de 5 bin binayı inceleyecek ve deprem yönetmeliğine uymayanları yıkacağız.”

Fatma Teyze 75 yaşında. Elinde tebligatla geldiği Adapazarı Belediyesi’nin önünde bekliyor. Derdi büyük. Evinin suyunu kesmişler; bir de çık demişler. Fatma Teyze “Bilmiyordum” diyor: “Bana kimse söylemedi. Depremden sonra pencereleri yaptırdım. Duvarını da boyattım. Girip oturdum. Şimdi çıkarmak istiyorlar.”

Sakarya, birkaç gündür benzer sorunla çalkalanıyor. İl genelinde 1999 depremi sonrasında alınan orta hasarlı raporu gerekçe gösterilerek önce elektrik, su ve doğalgazı kesilen 1300 haneli 1000’e yakın bina bulunuyor. Binaların nihai kaderi ise yıkım. Ancak kış ortasında henüz kimseye evinizden çıkın denmemiş. Fakat yaklaşık 10 yıldır ertelenen orta hasarlı binaları güçlendirme zorunluluğuna uymayan bu 1000’e yakın binanın sahipleri için artık geri dönüş umudu yok.
Maltepe semtindeki Aksa Camii için de orta hasarlı raporu verilmiş.

Cami derneğinin eski yönetiminden Asım Eraslan “Kendi ellerimle temeli kazdım” derken binanın sol tarafındaki kolonun kırıldığını, ancak bunu da kendilerinin tamir ettirdiklerini savunuyor. Vali Mustafa Büyük ise 1300 hanenin başlangıç olduğunu vurguluyor:  “Şimdi de 1998’deki yönetmelikten önce yapılmış çok katlı binalara el atmaya hazırlanıyoruz. Yaklaşık 5 bin binayı tek tek inceleyip norma uymayanları yıkacağız. TOKİ ile de görüştük. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılması gereken binaların yerine yenilerinin yapılmasını sağlayacağız.”

Muhtaçlara taşınma ve kira parası
Sakarya Valisi Mustafa Büyük, güçlendirmesi yapılmayan hasarlı binalara yaptırım uygulayarak Türkiye’de bir ilki başlattıklarını ifade ederken “Tek sıkıntımız kış günü bu insanları evlerinden etmiş olmak. Ancak 10 yıldır onlar da bir şey yapmadı. Kaldı ki depremin yazı bekleme garantisi de yok” diyor. Bu işin 1999 depreminin ardından 2011 yılına kadar sarkmasını da “Belediyeler biraz fazla hoşgörmüş” biçiminde açıklayan Mustafa Büyük, her şeye karşın boşaltılması gereken evlerde yaşayan vatandaşlardan yardıma muhtaç olanlara sosyal yardımlaşma fonu vasıtasıyla taşınma parası ve belirli bir süre için kira yardımı yapacaklarını da vurguluyor

...
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2011 Çarşamba 18:20:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet akif gürbüz IP: 78.189.234.xxx Tarih : 8.12.2011 10:07:49

ben bu şehri anlayamıyorum özellikle büyükşehir belediyesine bir apartmanın hasar durumunu soruyorum  topu bir valiliğe bir ilçe belediyesine atıyorlar cevap bile vermiyorlar