5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

AKM'de mesnevi söyleşisi

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ve Alternatif Yaşam Derneği tarafından düzenlenen mesnevi söyleşisi ilgi gördü. Söyleşide mesneviden ve müziğin mesnevi kültüründeki yerinden konuşuldu. 

Büyükşehir Belediyesi ve Alternatif Yaşam Derneği'nce Adapazarı Kültür Merkezi'nde (AKM) mesnevi söyleşisi düzenledi. Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr Sezai Küçük, Nur Arttıran ve sanatçı Deniz Arcak'ın katıldığı söyleşide müziğin mesnevi kültüründeki yerinden söz edildi. İlk olarak konuşan Doç. Dr. Sezai Küçük, mesnevi kültüründen örnekler vererek, mesnevinin Kur'an'dan sonra en çok okunan kitap olduğunu ve insanı anlattığını söyledi. 

Nur Arttıran ise mesnevide müzik üzerine konuşarak, musiki nağmelerde gökyüzündeki meleklerin dönüşünün sesi olduğunu ifade etti. Yeryüzündeki her şeyin Allah'ı anlattığını belirten Arttıran, bütün insanların Allah'ın cemalini görüp, sesini duyduktan sonra dünyaya gönderildiklerini belirtti. Mevla'nın Allah'ı gördükten sonra O'na kavuşacağı günü sabırsızlıkla beklediğini söyleyen Arttıran, “Mevlana Allah aşkı ile öyle bir yandı ki, yaradana kavuşacağı günü büyük bir istek ve sabırsızlıkla bekledi” dedi. Ünlü İslam Felsefecisi Farabi'den örnekler veren Arttıran, ney sesiyle Allah'ın zikredildiğini, neyin rahmani bir müzik aleti olduğunu belitti. Sanatçı Deniz Arcak ise mesnevi ile nasıl tanıştığını katılımcılarla paylaştı. Söyleşi öncesinde neyzenler ve Sakarya Üniversitesi Konservatuar öğrencileri tarafından sunulan ney dinletisi beğeni topladı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 15:51:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şebnem eriş IP: 88.244.140.xxx Tarih : 10.10.2007 01:07:57

merhaba,çok güzel bir programdı mesnevi söyleşisi...eğer ney dinletisine daha az zaman ayrılsaydı söyleşide tam tadını aldığında bırakılmak zorunda kalınmayacaktı.bence o akşamki güzelliği paylaşmak isteyecek çok kişi olacaktır tekrarlansa yine iyi bir katılım olacağına inanıyorum,umuyorum...