5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Avizecilik mesleğinde çırak azlığı

Sakarya'da kırk yıllık avize imalatçısı çırak yetiştiremedikleri için mesleklerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. 

Kocaali ilçesinde yaklaşık 40 yıldır camilere avize imal eden Murat Çayırlı, dede mesleği olan cami avizeciliğinde artık çırak yetiştiremediklerini kaydetti. 

Çırak bulamadıkları için mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Çayırlı, "Ben kırk yıldır bu mesleği yapıyorum. Bu benim baba mesleğimdir. Türkiye'nin her yerine camilere 40 santimetreden 5 metreye kadar el yapımı avizeler yapıyorum. Fakat artık bu mesleği yürütecek çıraklar yetişmiyor. Zaten bizlerde teknolojiye yenik düştük. Bu el yapımı avizeler için çıraklar ustalar yetiştiremiyoruz. Artık her şey maddiyat oldu çırak geliyor önce bana kaç para haftalık vereceksin diyor artık eskisi gibi meslek öğrenmeye gelmiyorlar sadece para kazanmak için her işi yapıyorlar. 

Bizlerde yıllardır yaptığımız bu dede mesleğimizi yürütecek çıraklar bulamıyoruz. Şimdilik çocuklar çalışıyor ama onlarda bu işlerden sıkıldılar ve yetişecek elaman bulamıyoruz" dedi. 

Elle imal ettikleri cami avizelerini 15-20 günde bitirdiklerini ifade eden Çayırlı, dede mesleğinin yok olup gitmesine üzüldüğünü söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 11:12:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?