3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Bankalar izleniyor

Bankalardaki para hareketleri izleniyor.

Gelirler Kontrolörleri Derneği'nce Ankara'da düzenlenen "Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadelede Vergi Kanunlarının Yeniden Yazılımı" konulu panele katılan Sakarya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SSMMMO) Başkanı Selahattin Çakırsoyun, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamaya göre, gelirler Kontrolörleri'nin 2005 yılının ilk 10 ayında 6.2 milyar YTL'lik vergi matrahı üzerinde yaptıkları incelemede, 2 bin 234 mükellefin incelendiğini ve inceleme sonucunda 24 milyar YLT'lik kayıt dışı matrah farkı tespit edildiğini belirtti. Bu farkın özellikle bankacılık sektörünün üzerinde yapılan denetim sonucu bulunduğunu kaydeden Çakırsoy, "Bu farkın bu kadar yüksek olması, bankada işlem gören para hareketlerinin izlenmesi ve bunların kayıtlarının düzenlenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Çeklerin başkalarınca tahsil edilmesi hiçbir şey ifade etmez. Sonuçta ciro edenler kolaylıkla takip edilebilir. Mükelleflerimiz banka dekontlarını muntazam bir şekilde muhasebecilerine iletip defter kayıtlarına geçirmelidir" dedi.

Hatır çeki devrinin kapandığını belirten Çakırsoy, "Buna rağmen hatır çeki verenlerin, bu çekin ne şekilde kullanıldığını belgeleme zorunlulukları var" diye konuştu.
SSMMMO Başkanı Selahattin Çakırsoy ayrıca, vergi denetimlerinde klasik denetim metotlarının artık kullanılmadığını, veri ambarı ile risk analizi yapıldığını da söyleyerek, çapraz kontrol ile belirlenen risk gruplarının incelemeye alınacağını kaydetti.

Çakırsoy, 2005 yılı sonuna yaklaşıldığını belirterek, mükelleflerin ortalama kar marjlarını göz önüne alarak yıl sonu matrahlarını belirlemeleri, afaki iniş ve çıkışlar için de her zaman cevap vermeye hazır olmaları gerektiğini de hatırlattı.

 

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 15:28:47
Güncelleme :28 Kasım 2005 Pazartesi 15:39:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?